Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENO I LISNATO

Vodič za zelenjavu: Najbolji načini na koje ju možete pripremiti

01.10.2019.
u 06:50

Ako vam je vrt počeo bujati zelenim lisnatim povrćem poput zelene salate ili špinata i ne znate na koji bi ih više način spremili nastavite čitati.

Mnogi zelenjavu smatraju sastojcima za salatu, no ona može biti puno više od toga. Donosimo popis najčešćeg zelenog lisnatog povrća uz savjet kako ih konzumirati i pripremiti. 

1. Rimska salata

Ako imate svježu rimsku salatu najbolje ju je koristiti svježu u salati, a ako vam stoji u frižideru nekoliko dana i izgubila je svoju hrskavost i boju možete ju staviti na gril

2. Puterica

Putericu morate ocijeniti prema njezinoj težini, a ne veličini jer je iz nutra 'šuplja', a najbolje ju je koristiti kao salatu. Možete staviti cijeli list na tanjur pa si gosti sami mogu rezati na komadiće veličine koje žele. 

3. Rikula

Rikula okusom sliči na povrće poput brokule, te se osim kao salata njezino korištenje preporuča u kuhanim jelima. Npr. možete popržiti luk, papriku i kobasicu zajedno s rikulom i to poslužiti s tjesteninom

4. Potočarka 

Ako niste znali, potočarka se može koristiti cijela i nema potrebe za odstranjivanjem stabljika. Može se koristiti na sve moguće načine; svježa, kuhana i blendana

5. Špinat

Špinat je također moguće pripremati na različite načine; može biti u salati, može biti kuhani špinat. Također ga možete skuhati pa od njega napraviti hladan namaz. 

6. Kelj 

Iako kelj možete jesti sirov, preferira se kuhana varijanta zbog njegove gorčine kada je svjež, a kuhanih jela s keljom postoji čitav niz. 

7. Endivija

Za razliku od kelja, endivija je jednako fina i svježa i kuhana. Može služiti kao podloga mesu ili jačoj hrani, a možete ju i karamelizirati

8. Radič 

Ako niste znali radič možete koristiti u salatama, s tjesteninom i u juhi. Također ga možete staviti na gril

9. Iceberg salata

Iceberg salata može biti odlična za salate ili kao prilog teškim umacima npr. u hamburgeru. Bogata je vodom i vlaknima. 

 

Po svoju zelenjavu navratite do trešnjevačkog placa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije