Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizostavne jagode

Voće za zdravlje, ljepotu i ljubav. Jagode treba probati i u salatama i rižotima

jela s jagodama
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/4
08.05.2015.
u 17:00

Jagode su prvo proljetno voće, a ima ih više od 400 sorti

Krupne i "rogate", duguljaste i tamnocrvene, sitnije i gotovo narančaste, srcolike, okrugle, pa čak i žute, mirisne šumske i one koje stidljivo zriju na balkonima i prozorima...

Kakve god bile, a ima ih čak 400-tinjak sorti, sve su to obožavane jagode.

Najbolje su svježe

Prvo proljetno voće nakon poduže sezone agruma i banana svi jedva dočekaju, a one su i prva udarna doza vitamina i željeza nakon duge zime, sjajne u mnogim slanim i slatkim jelima.

Umjereno slatke, čak prije kiselkaste, jagode se mogu odlično spojiti s rižotima, salatama, pa čak i gorkim divljim šparogama. Prve jagode nisu za kuhanje i termičku obradu jer je upravo njihova svježina to što osvaja, a iznenađujuće je koliko su ukusne u slanim kombinacijama.

Jagode kakve danas poznajemo u Europu su stigle u 17. stoljeću iz Čilea i s područja današnjeg SAD-a gdje su ih uzgajali po vrtovima. Samonikle šumske jagode opojna mirisa i vrlo slična okusa tada su pale u drugi plan jer su bucmaste esencije mirisa i okusa u trenu osvojile mjesta u kuhinjama dvorova i kućama vlastele.

Povijesni izvori govore da su blagotvornost jagoda dobro poznavale dame kroz povijest te ih koristile kao eliksir ljepote.

Štoviše, njima su trljale zube kako bi ih izbijelile, a i dah im je ugodno mirisao. Madame Tallien, dama iz Napoleonova društvenog kruga, čak se kupala u soku od desetak kilograma jagoda kako bi zadržala svoj rijetko blistav porculanski ten po kojem je bila poznata. Ovakvi podaci ne čude jer kiselina iz jagoda blagotvorna je za izbjeljivanje i uklanjanje mrlja, a vitamin C i A kožu čine glatkom i napetom te ubrzavaju cirkulaciju.

Usto su jagode i na popisu afrodizijaka, tvrdi se da pospješuju ljubavnu moć, a još su stari Rimljani za šumske jagode tvrdili da "brišu" melankoliju. Zanimljivo je da samonikle jagode sadrže puno više dragocjenih tvari od onih uzgojenih u vrtu, a kalij kojim obiluju blagotvorno djeluje na živčani sustav, čisti bubrege i snižava tlak.

Oprez, alergičari

Jagoda je daljnja rođakinja ruže, o čemu svjedoči i njen opojni miris zbog kojeg je i odličan saveznik u borbi protiv stresa.

U proljeće, kada se štandovi na tržnicama, ali i zagrebačkim ulicama zarumene od mjerica jagoda uzgojenih na domaćim poljima, valjalo bi pripremiti i količine koje će se trošiti na jesen: zamrznuti ili pretvoriti u ukusne marmelade.

Dakako, ako niste među onima koji su alergični na jagode. Kad kupujete jagode, obratite pažnju da su dozrele i da je "glava" svake pokrivena zelenom peteljkom. Nju skinite neposredno prije posluživanje kako na otrgnutom dijelu ne bi počeo proces truljenja. Jagode su, naime, i vrlo osjetljive. Najbolje ih je pojesti što prije i – što više.

Parfe s čokoladom

Sastojci: 200 g jagoda, 200 g tamne čokolade, vrhnje za šlag, 50 g šećera, 2 g želatine, 50 g kakaa za biskvit, 2 jaja

Priprema: Od 2 jaja, šećera i kakaa ispecite biskvit (na 175C, 5-8 min) koji će biti podloga za tortice. Narežite jagode, blanširajte, izmiksajte sa želatinom. Umutite šlag i dodajte u žele od jagoda. U ostatku vrhnja otopite čokoladu na pari. U male posudice slažite biskvit, kremu od čokolade i parfe od jagoda.

Ohladite.

Salata sa šparogama

Sastojci: 8 malih kroasana, vezica divljih šparoga, 4 jaja, maslinovo ulje, začini.

Priprema: Šparoge očistite, blanširajte i ohladite. Jagode izrežite na ploške, pomiješajte s polovicom šparoga i začinite maslinovim uljem, solju i paprom pa složite u razrezane kroasane. Istucite pjenasto 4 jaja. Na maslinovu ulju popržite jaja. Fritaju stavite u kroasan te po vrhu dodajte šparoge i jagode.

Krema od jagoda

Sastojci: 200 g brašna, 4 jaja, 2 dl vrhnja za šlag, 50 g šećera, vanilin šećer, 100 g jagoda, listići mente

Priprema: Zamijesite slatko prhko tijesto, razvaljajte u kalupiće namazane maslacem. Pecite na 180 C oko 15 min. Na pari istucite kremu od 4 žumanjka, šećera, vrhnja i vanilije. Ohladite. Napunite košarice, dodajte jagode i mentu.

Rižoto sa škampima

Sastojci: 400 g riže, 2 vezice divljih šparoga, 400 g kozica, malo bijelog vina, 150 g jagoda, maslac, ribanac, pileći temeljac.

Priprema: Šparoge očistite, natrgajte i blanširajte. Rižu pirjajte na maslinovu ulju podlijevajući vinom i temeljcem. Dodajte kozice, a nakon 7-8 min, kada je al dente, šparoge i ribanac.

Na kraju dodajte narezane jagode koje će uvenuti od topline rižota.

>>Nisu samo slatke i primamljive već i ljekovite. Zbog ovoga biste trebali jesti – jagode!

>>Ovo je recept za kekse od samo 2 sastojka koji je postao pravi hit

 

Komentara 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
13:42 11.05.2015.

Ja jagode uvijek stavim u salatu...nemate pojma kak je to fino....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije