Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
supernamirnica

Nisu samo slatke i primamljive već i ljekovite. Zbog ovoga biste trebali jesti – jagode!

jela s jagodama
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/4
22.04.2015.
u 08:29

Iako im je teško odoljeti u kombinaciji s čokoladom ili nekima sa šećerom, radije ove slatke plodove jedite bez ikakvih dodataka

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena, a osim ploda, ljekovit je i korijen te lišće ove biljke koje se koristi za čaj protiv probavnih smetnji, prehlade i kostobolje.

Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Folati su bitni za naš organizam jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva.

Jagode sadrže obilje C vitamina te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca, piše Alternativa za Vas.

Ovi slasni, crveni, plodovi pomoći će i ako imate glavobolju jer, za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Iako im je teško odoljeti u kombinaciji s čokoladom ili nekima sa šećerom, radije ove slatke plodove jedite bez ikakvih dodataka. Odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Jagode će vam pomoći ojačati imunitet, pomoći u bržem oporavku nakon bolesti, kod bolesti žući i jetre, u prevenciji želučanih bolesti, kod artritisa i reume, u liječenju anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka

Ako imate koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za vaš jelovnik jer imaju malo kalorija, a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

Jagode su odlična proljetna namirnica koju biste svakako trebali jesti češće.

>>Ukusan je prilog jelu, ali ovo o blitvi će vas iznenaditi

Komentara 2

LI
liliZG
12:11 22.04.2015.

ako niste alergični i imate svoje jagode jer one koje kupujete u centrima su sve samo ne prirodne i zdrave.

Avatar Robinzon
Robinzon
09:47 22.04.2015.

Tko to laže da su jagode iz uzgoja slatke.Imaju okus repe, a slatke su samo ako ih zasladite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije