Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije teško

Vegetarijanske namirnice produžuju život: Meso trebate zamijeniti žitaricama i orašastim plodovima

shutterstock
07.03.2020.
u 14:47

Tim znanstvenika s Harvarda preporuča da se već danas odlučite na ovu promjenu.

Novo istraživanje koje prenosi Daily Mail pokazalo je da ako zamijenite 100 kalorija mesa s vegetarijanskim namirnicama poput orašastih plodova, mahunarki i cijelovitih žitarica, možete duže živjeti.

Autori istraživanja pratili su prehranu 37.000 odraslih osoba i zaključili da proteini iz biljaka mogu produžiti život. Samo pet posto kalorija dobivenih iz mesa dnevno može smanjiti rizik od prerane smrti za 50 posto. 

Recept za kruh koji uspije baš uvijek pogledajte u videu:

Dr. Zhilei Shan s Harvarda i njegov tim proučavali su uzroke smrti od srčanih bolesti do raka i prehranu koju su ljudi prakticirali. Pokazalo se da su oni koji su jeli više hrane na biljnoj bazi imali 27 posto manje šanse da će umrijeti ranije, za razliku od onih koji su jeli više mesa. Za oboljenje i smrt uzrokovanu srčanim bolestima mesojedi imaju 29 posto veće šanse.

S obzirom na to da je preporučen unos kalorija za žene 2000, a za muškarce 2500, 100 kalorija mesa nije teško zamijeniti onima biljnog porijekla.

Dr. Shan kaže: "Nije bitno samo da izbacite tih 100 kalorija mesa već i da ih nadomjestite dobrim namirnicama kao što su orašasti plodovi, mahunarke, žitarice i leće. Dakle zdrave namirnice biljnog porijekla koje imaju zdrave masti, vitamine i minerale."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije