Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUTRICIONIZAM

Variva, štrudle i faširanci od koprive čiste nas od otrova

kpriva
24.05.2010.
u 11:01

Čaj od koprive čisti jetra i bubrege, otklanja upalne procese, a važan je želite li smršavjeti.

Više nitko ne čeka da ostari ili se razboli da bi počeo razmišljati koliko je pametan njegov životni stil. Danas sav mlad i aktivan svijet, a ne samo sportaši i pametni stariji ljudi, s istom pažnjom čitaju o zdravim navikama i pripravcima. Među najpopularnijima koji im u tome pomažu jest i diplomirana biotehnologinja Mirjana Tonković. “Moja kuća zdravlja” zove se njezina oaza zdravlja, otvorena neki dan radionicom o – koprivi!

Liječi prostatu

Zapravo, ništa čudnog: odavno sportaši u svojim svlačionicama izmjenjuju recepte o pripravcima s koprivom. Piju na litre čaja od koprive, a mišićima pomažu i jelima od koprive čije su nutritivne i ljekovite vrijednosti odavno dokazane. Juhe, variva, pogačice, štrudle, faširanci, salate, a prije svega čaj od koprive čiste organizam i donose mu zdravlje.

- List je koprive važan u čišćenju organizma – napomenula je Mirjana grupi žena okupljenoj u radionici u kojoj su učile pripremati čajeve i jela od koprive. Čaj čisti jetra i bubrege, otklanja upalne procese, a važan je i u mršavljenju. Korijen koprive osobito je pak važan u liječenju prostate. Znanstveno je dokazano da liječi i povišen šećer u krvi.

U radionici smo kušali pogačice od koprive koje je pripremila psihologinja Đurđa Štefanec, vlasnica udruge Radost leptira koja se brine o bolesnoj djeci, u čijem je sustanarstvu “Moja kuća zdravlja”. Profesorica hrvatskoga jezika Jadranka Bošković pripremila je pak štrukle od koprive i svježeg sira. Bilo je to dovoljno da se uvjerimo koliko je kopriva ukusna kad su recepti dobri! Savijača će biti ukusna i od kora koje kupimo na tržnici.

Za izdržljivost tijela

Nutricionistica Tonković pomno je protumačila i lanac hrana-lijek-kozmetika u kojem kopriva ima važnu ulogu. Objasnila je zašto je važno upoznati koprivu. S hranom naše tijelo pokupi štetne konzervanse, aditive i kojekakve otrove. Štetan je već i sam klor iz vode koju pijemo. Ne bi to bio problem da tijelo ne izbacuje samo desetak posto tih tvari. A da izbaci ostalo, treba mu pomoć. Kopriva je pravi pomoćnik u tome. Ona će omogućiti da tijelo ne izgubi energiju i izdržljivost zbog svih štetnih tvari koje unosi hranom. Zato je pak važno da upoznamo svoje tijelo i ono što mu treba!

POGAČICE OD KOPRIVE


* 10 dag kukuruznog brašna

* 10 dag integralnog brašna

* 10 dag polubijelog brašna tip 850

* 1 žlica suhog kvasca

* pola žličice soli

* 1 žličica šećera

* 1,25 ml mlake vode

* dl jogurta

* 0,40 dl maslinova ulja

* 10 dag svježe koprive (kuhati 5 min, ocijediti i sitno nasjeckati)

Pomiješati sve suhe sastojke, dodati tekuće sastojke i umijesiti tijesto. Pustiti da se tijesto diže pola sata pod krpom. Razvaljati tijesto na debljinu od pola centimetra i rezati, odnosno rubom čaše vaditi okrugle pogačice. Peći na temperaturi od 180˚ C dok ne porumene.

 

Komentara 3

LI
lilika
06:48 25.05.2010.

caj od koprive je dobar i za zivce; dokazano ,provjereno

DO
doktorica
18:19 25.05.2010.

Još fali kamena juha i kruh od žira-recesijski jelovnik

RI
riječanka
13:56 15.06.2010.

...koprivu očistite, operite, narežite na sitno. U zdjelu stavite nasjeckanu koprivu, kiselo vrhnje, jaja, soli, palente, malo ulja i sve zalijte mlijekom. (tijesto gusto kao za palačinke). Ispecite u pečnici i poslužite za večeru uz mlijeko ili jogurt. Isprobano i fantastično.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije