Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Cernik

Unikatni samostanski muzej čuva iznimno važnu povijesnu građu i zbirku artefakata iz Svete Zemlje

Turistička patrola Općine Cernik
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/36
27.04.2022.
u 19:47

Nadaleko poznato izletište Strmac s bazenom, jezerima i šumom pogodno je za sve vrste rekreacije.

Uporište katoličanstva i dom začetnika slavonske kulture. Tako bi se u najkraćem mogao opisati Franjevački samostan sa župnom crkvom svetog Petra u Cerniku, koji je danas središte kulture i vjerskog turizma. Samostanska knjižnica broji oko 7000 knjiga, među kojima i dvije inkunabule, a pri samostanu je otvorena Galerija suvremene umjetnosti (ostavština F. Kulmera i donacija A. Bauera), u kojoj se održavaju slikarske i kiparske izložbe.

U samostanu su dva muzeja, unikatna u cijeloj Europi.

– Za osnivanje našeg biblijsko-arheološkog muzeja zaslužan je rođeni Cerničanin dr. fra Tomislav Vuk, profesor na fakultetu u Jeruzalemu, koji je tijekom godina provedenih u Izraelu prikupio izloške, priredio znanstvenu obradu, opisne tekstove i fotografsku dokumentaciju te postavio izložbu. Prvi dio muzeja čini zbirka artefakata iz Svete Zemlje, a drugi je izložba Biblija – objašnjava fra Peter Deže, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku.

20.04.2022., Cernik - Turistička patrola Večernjeg lista: Općina Cernik Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Najviši vrh u Slavoniji

Za razliku od drugih dijelova Slavonije koji su većinom ravničarski, Cernik je smješten na južnim obroncima Psunja, čiji je 984 metra visok vrh Brezovo polje najviši u Slavoniji. Dostupan je makadamskom cestom, a do njega vodi i nekoliko markiranih putova.

Najveći turistički potencijal općine leži u spomeničkom i kulturnom bogatstvu. Nakon protjerivanja Turaka 1691. godine na cerničkom području nastaju monumentalni barokni spomenici, među kojima se ističe dvorac obitelji Kulmer, jedini dvorac u Brodsko-posavskoj županiji.

20.04.2022., Cernik - Turistička patrola Večernjeg lista: Općina Cernik Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Zaljubljenici u avanturistički turizam u cerničkom će kraju također doći na svoje. Psunj je idealan za planinare, pješake, bicikliste, cikloturizam, motocross i off road sportove.

Izletište Strmac pogodno je za sve vrste rekreacije, a pripremljen je projekt obnove koji će općina kandidirati za financiranje iz europskih fondova. Strmac je kotlina u srcu planine Psunj koju odlikuje izuzetna kakvoća zraka bez alergena, s obzirom na to da se vjetrovi u nju ne spuštaju pa sve nečistoće koje dolaze zrakom prelete tu kotlinu. Iako se nalazi u neposrednoj blizini naselja Cernik, Strmac odlikuju potpuno drukčiji klimatološki uvjeti.

20.04.2022., Cernik - Turistička patrola Večernjeg lista: Općina Cernik Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

– Na Strmcu imamo bazen na otvorenome, biološki bazen, niz privatnih vikendica i jedan nažalost derutan hotel za koji je interes pokazao privatni poduzetnik koji ga želi obnoviti i staviti u funkciju. U neposrednoj okolini nalazi se pedesetak izvora izuzetno čiste pitke vode s riječnim rakovima, pastrvama, uz više od 80 zaštićenih biljnih vrsta – objašnjava Ivan Ivanović, voditelj Turističke zajednice općine Cernik.

Voda koja štiti od uroka

Cernik je maleno mjesto u kojem se nalazi neočekivano velik broj turističkih atrakcija, od povijesti i kulture do gastronomije i enologije. Posjetitelji mogu obići obnovljenu crkvu sv. Leonarda, oko dva kilometra udaljenu od središta mjesta, kraj koje se nalazi čudotvorni zdenac. Po narodnoj predaji, voda s ovog izvora liječi razne bolesti, neplodnost i štiti od uroka.

20.04.2022., Cernik - Turistička patrola Večernjeg lista: Općina Cernik Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Kao osobitost u Cerniku se pri svinjokolji peku ćupteti. Riječ je o autohtonom proizvodu – slanim kolačićima od tijesta i mljevenog mesa za kobasice pečenim u pećnici. U privatnih vinara može se pronaći kvalitetnog i vrhunskog vina i slavonske šljivovice, a u okolici i dobrog kulina.

Uza sve to, tu su i brojne, vrlo dobro posjećene manifestacije koje Cerničani iz godine u godinu nastoje podignuti na višu razinu.

– Izdvojio bih rujanski festival Srednjovjekovni grad Cernik, kojim smo svoju bogatu povijest odlučili približiti uživo. Tog vikenda u goste nam dolaze viteške skupine koje podižu svoje kampove i uprizoruju štih srednjeg vijeka. Imamo i Ćuptetijadu, na kojoj promoviramo autohtoni slani kolač ćuptet, Dane portugisca te sajam sjemenja i plemki “Sačuvajmo stare sorte” – ističe Tomislav Kruljac, stručni suradnik u cerničkoj Turističkoj zajednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije