Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u slast!

U srcu Zagreba: Fildžani, bamija, japrak, tufahija, ka(h)va...

Bosanska jela
Foto: Julio Frangen
1/12
21.03.2019.
u 08:14

Japrak, posebno popularan u Hercegovini, naziv je za male sarme u listu raštike.

Nakon nedavnog uspješnog predstavljanja eno-gastro projekta 'Vino uz žlicu' u zagrebačkom Aperitivo baru, svoje istančane gurmanske nepce mnogi su imali prilike "nagraditi" u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold.

Inicijatori projekta, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, potpomognuti stručnim kolegom Domagojem Jakopovićem Ribafishom, koji je moderirao promociju, organizirali su večer 'Bosanskih jela i hrvatskih vina'. Opravdano odsutnu vlasnicu restorana Medihu Crnalić, dostojno je zamijenio voditelj restorana Selmir Bešić, predstavivši delicije bosanske kuhinje kroz sedam sljedova kuhanih jela koja se sljubljuju s vrhunskim vinima.

Uživalo se i u Mladininim pjenušcima Poy uz bosanski finger food - buredžike (mali bureci, naravno, s mesom), ali i aperitivima poput istarskih likera i rakije Aura (Teranino, Biska i Moscato). 

Begova čorba, topla je kremasta juha s bamijom, pilećim mesom i povrćem, uz koju se kao dobar izbor pokazao moslavački Škrlet Trdenić private collection 2017.I Bosna ima raviole, uvjerili su se i poneki skeptični kušači, ali ih za razliku od Italije tamo zovu - Klepe. Ili u prijevodu na hrvatski, to je kuhana tjestenina punjena mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka, koju je izvrsno 'pokrio' Jakovac Chardonnay 2017.

Japrak, posebno popularan u Hercegovini, naziv je za male sarme u listu raštike. U sezoni, sarmice se obično omataju u listove vinove loze, ali raštika se u ovom slučaju pokazala kao dobar izbor. Sirovica Rizling rajnski 2017, novi vinski adut s Plešivice, sasvim dobro se držao sa slasnošću i blagom gorčinom ovog specijaliteta.

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, koje se kuha dugo na laganoj vatri, pa mekoća mesa i raznog povrća daje posebno bogatstvo mirisa i okusa. Recept je vrlo jednostavan - sve u jednom. To je jelo od svega i svačega. S takvom moćnom delicijom mogao se nositi samo vrhunski 'teškaš' kao što je Jakovac Cuvée crni 2013, kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja. 

Foto: Julio Frangen
Foto: Julio Frangen

Carica Bamija, toj biljci iz porodice sljeza, pripisuju afrodizijačka svojstva, a kažu da toga ne manjka ni Florijanovićevoj Frankovki 2017, vrhunskom vinu iz Moslavine. Bamija je, inače, nezaobilazan sastojak većine bosanskih specijaliteta. Šlag na kraju došao je na jabuci, kuhanoj i punjenoj mljevenim orasima, koju znamo pod imenom Tufahija. Uz ovu kaloričnu bombu junački se ponio Traminac Radosh 2016 iločkog vinara Mladena Papka.

Nezaobilazna je i ka(h)vi nježnog okusa Franck Jubilarna Sensual, posluženoj na tradicionalan način u džezvama i fildžanima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije