Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

`Sirotinjska` raštika jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu. Skuhajte je već danas...

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi?
04. siječnja 2019. u 16:54 17 komentara 26748 prikaza
Raštika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Nakon obilja blagdanskih namirnica vrijeme je za detoksikaciju organizma i laganije obroke.

Riba e, da... Zbog ovoga biste ribu trebali jesti češće od jednom tjedno

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašeno je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i dostupna je gotovo cijele godine. Ipak, najtraženija je u ove zimske mjesece jer joj je okus sada - najslađi.

Pogledajte i galeriju Namirnice za koje mislite da su zdrave, ali uništavaju zdravlje

Raštika
1 / 4
Iako su bogate vlaknima i vitaminom C, zapravo mogu imati dosta loš utjecaj na organizam ako ih se jede previše

Raštika je kao i ostale kupusnjače bogata sumpornim tvarima koje štite od raka, a odličan je i izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Obiluje i kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.

Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštika je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštike sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebice nakon blagdana i kalorične hrane. 

Kurkuma korisno znati Ovaj začin vam može spasiti život, imate li ga u svojoj kuhinji?

Osim za probavu, raštika je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti. Smanjuje rizik od bolesti srca, poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, obiluje folnom kiselinom pa se preporuča i trudnicama. 

Kuhajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuhai kako nebi izgubila vrijedne nutrijente i postala gorka, a osim juhe, na varivo i sl., možete pripremiti i japrak, odnosno, sarmu s listovima raštike. Za ovo jelo birajte mlade listove. 

U slast!

Dijete i pas kriva odluka `Izbacili` ste kućnog ljubimca nakon rođenja djeteta? Mogli biste zažaliti i to zbog ovoga

Pogledajte i video Čudni znakovi gripe za koje možda niste znali

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • ronac:

    Najzdravije povrce..."sluzbeno" zelenilo imotske krajine...

  • Avatar nevira
    nevira:

    Najslađa ksd je uvati mraz,onda malo obarit uz suho meso.

  • Pušing_Rođo:

    Rašćika je najbolje zelenilo bolja je samo Urtica dioica