Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

U Jugoslaviji nisu bile rijetkost, a na današnjoj kuni ih nema: Znate li koje države na novčanicama imaju žensko lice?

Nekoliko Amerikanki odlučilo je to promijeniti, te su pokrenule glasovanje za odabir žena na novčanicama. Njihova inicijativa privukla je veliku medijsku pozornost, pa je mnoštvo ljudi zaintrigiralo ovo pitanje - zašto su na novčanicama jako rijetko žene?
29. lipnja 2020. u 13:17 6 komentara 9731 prikaza
Foto: Shutterstock

Bez obzira na uspjeh koji su postigle, rijetko koja žena uspjela je doći do toga da njezino lice krasi novčanice. Od svih zemalja u svijetu, tek njih 39 posto odlučilo se na ovaj potez.

Australija je jedina zemlja na svijetu koja se može pohvaliti najvećim brojem novčanica s likom žena. Oni, naime, na svakoj novčanici s jedne strane imaju ženu, a s druge muškarca, osim na novčanici od pet australskih dolara koju krasi kraljica Elizabeta II. s prednje strane i Australski parlament sa stražnje. U stopu ih prati i Velika Britanija čijih 14 kovanica i novčanica također krasi kraljica. Osim nje, na novčanici se našla i jedna žena koja nema plavu krv - književnica Jane Austen, prenosi BBC.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

U Švedskoj također to nije nešto neuobičajeno. Kod njih se, naime, na novčanici od 20 kruna nalazi autorica svjetski poznatih priča o Pipi Dugoj Čarapi - Astrid Lindgren, a prate ju i glumica Greta Garbo, te operna pjevačica Birgit Nilsson. U Meksiku je tu čast imala umjetnica Frida Kahlo koja krasi 500 pesosa.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

5 stvari koje veterinar radi sa svojim ljubimcem, a vi sa svojim ne:

Jako male šanse za ovakvo postignuće imaju Amerikanke. Najbliže tome bila je 2000. godine Indijanka Sacagawea koja je 1806. godine pomogla Lewisu i Clarku u povijesnoj ekspediciji na Zapad, neistraženo područje i tako postala simbol hrabrosti i snage američkih Indijanaca. Američka vladina agencija US Mint predstavila je kovanicu s njezinim likom, koja se ipak nije počela koristiti.

Nekoliko Amerikanki odlučilo je promijeniti situaciju, te su pokrenule glasovanje za odabir žena na novčanicama. Njihova inicijativa privukla je veliku medijsku pozornost, ali još uvijek nema značajnih promjena niti odgovora na pitanje - zašto su na novčanicama većinom muškarci?

Iako se danas Hrvatska ne može pohvaliti time, u Jugoslaviji nije bila rijetkost da su žene na novčanicama. Bile su to uglavnom žene iz naroda ili ilustracije. S pojavljivanjem kuna još neko vrijeme trajao je taj običaj, ali kada se Hrvatska osamostalila, žene su jednostavno nestale s naših novčanica, a posljednjih 20 godina nije bilo nekih promjena.

 | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

 | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

 | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Iako imamo mnoštvo žena koje su promijenile povijest u Hrvatskoj poput Marije Jurić Zagorke, Ivane Brlić Mažuranić i Slave Raškaj, ženskog lika na kunama i dalje nema. Nalaze se muškarci poput Juraja Dobrile, Stjepana Radića i Josipa Jelačića.

Pomoglo ne bi ni uvođenje eura jer je njihov dizajn prilično generički i ne tolerira stavljanje osoba na novčanice - na njima su karta Europe i nacionalni spomenici.

O tome koliko se malo spominju žene iz Hrvatske povijesti potvrđuje i rezultat istraživanja Katje Vretenar i Zlatana Krajine s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji pokazuje da u glavnom gradu Zagrebu tek 1,8 posto javnih ustanova, ulica i trgova nose imena žena.

 | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

 | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Merkur osiguranje BOLNA TEMA Kako si pomoći ako sumnjate na lom kostiju: Koji su simptomi, kome se javiti i kako se čim prije oporaviti? Dopušteno je Jeste li znali da ove stvari iz hotela možete uzeti potpuno besplatno? Istraživanja pokazala Jeste li znali da vam pas može vam pomoći u pronalasku partnera?
KORONAVIRUS
Što kažu rezultati serološkog testiranja? Lauc: Moguće da je već 100.000 Hrvata zaraženo!
Huawei Watch GT 2e
PROMO
Pametni satovi – Kako do manje stresa i zdravijeg života?
 • Avatar drug Joža
  drug Joža:

  Vesna Pusić, Rada Borić... srećom imamo kandidatkinja

 • Avatar EtTore
  EtTore:

  Ma, onih 100 DM, zakon bile!

 • prvašica:

  A Katarina Peović i Mate Kapović? Zaboravila sam Krešu u šlapama. To bi bilo ono baš što nitko nema. Takvu ekipu.