Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala brojka

U Jugoslaviji nisu bile rijetkost, a na današnjoj kuni ih nema: Znate li koje države na novčanicama imaju žensko lice?

Shutterstock
29.06.2020.
u 13:17

Nekoliko Amerikanki odlučilo je to promijeniti, te su pokrenule glasovanje za odabir žena na novčanicama. Njihova inicijativa privukla je veliku medijsku pozornost, pa je mnoštvo ljudi zaintrigiralo ovo pitanje - zašto su na novčanicama jako rijetko žene?

Bez obzira na uspjeh koji su postigle, rijetko koja žena uspjela je doći do toga da njezino lice krasi novčanice. Od svih zemalja u svijetu, tek njih 39 posto odlučilo se na ovaj potez.

Australija je jedina zemlja na svijetu koja se može pohvaliti najvećim brojem novčanica s likom žena. Oni, naime, na svakoj novčanici s jedne strane imaju ženu, a s druge muškarca, osim na novčanici od pet australskih dolara koju krasi kraljica Elizabeta II. s prednje strane i Australski parlament sa stražnje. U stopu ih prati i Velika Britanija čijih 14 kovanica i novčanica također krasi kraljica. Osim nje, na novčanici se našla i jedna žena koja nema plavu krv - književnica Jane Austen, prenosi BBC.

Foto: shutterstock

U Švedskoj također to nije nešto neuobičajeno. Kod njih se, naime, na novčanici od 20 kruna nalazi autorica svjetski poznatih priča o Pipi Dugoj Čarapi - Astrid Lindgren, a prate ju i glumica Greta Garbo, te operna pjevačica Birgit Nilsson. U Meksiku je tu čast imala umjetnica Frida Kahlo koja krasi 500 pesosa.

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

5 stvari koje veterinar radi sa svojim ljubimcem, a vi sa svojim ne:

Jako male šanse za ovakvo postignuće imaju Amerikanke. Najbliže tome bila je 2000. godine Indijanka Sacagawea koja je 1806. godine pomogla Lewisu i Clarku u povijesnoj ekspediciji na Zapad, neistraženo područje i tako postala simbol hrabrosti i snage američkih Indijanaca. Američka vladina agencija US Mint predstavila je kovanicu s njezinim likom, koja se ipak nije počela koristiti.

Nekoliko Amerikanki odlučilo je promijeniti situaciju, te su pokrenule glasovanje za odabir žena na novčanicama. Njihova inicijativa privukla je veliku medijsku pozornost, ali još uvijek nema značajnih promjena niti odgovora na pitanje - zašto su na novčanicama većinom muškarci?

Iako se danas Hrvatska ne može pohvaliti time, u Jugoslaviji nije bila rijetkost da su žene na novčanicama. Bile su to uglavnom žene iz naroda ili ilustracije. S pojavljivanjem kuna još neko vrijeme trajao je taj običaj, ali kada se Hrvatska osamostalila, žene su jednostavno nestale s naših novčanica, a posljednjih 20 godina nije bilo nekih promjena.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Iako imamo mnoštvo žena koje su promijenile povijest u Hrvatskoj poput Marije Jurić Zagorke, Ivane Brlić Mažuranić i Slave Raškaj, ženskog lika na kunama i dalje nema. Nalaze se muškarci poput Juraja Dobrile, Stjepana Radića i Josipa Jelačića.

Pomoglo ne bi ni uvođenje eura jer je njihov dizajn prilično generički i ne tolerira stavljanje osoba na novčanice - na njima su karta Europe i nacionalni spomenici.

O tome koliko se malo spominju žene iz Hrvatske povijesti potvrđuje i rezultat istraživanja Katje Vretenar i Zlatana Krajine s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji pokazuje da u glavnom gradu Zagrebu tek 1,8 posto javnih ustanova, ulica i trgova nose imena žena.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar drug Joža
drug Joža
13:45 29.06.2020.

Vesna Pusić, Rada Borić... srećom imamo kandidatkinja

Avatar EtTore
EtTore
19:30 29.06.2020.

Ma, onih 100 DM, zakon bile!

DU
Deleted user
14:06 29.06.2020.

A Katarina Peović i Mate Kapović? Zaboravila sam Krešu u šlapama. To bi bilo ono baš što nitko nema. Takvu ekipu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije