Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLNA TEMA

Kako si pomoći ako sumnjate na lom kostiju: Koji su simptomi, kome se javiti i kako se čim prije oporaviti?

Merkur osiguranje
Foto: Adobe Stock
1/2
12.06.2020.
u 09:00

Lom kostiju je česta ozljeda, ali bitno je pravilno reagirati kada se nesreća dogodi

Toplo vrijeme je napokon tu! Nakon proljeća koje skoro i nismo imali zbog mjera distanciranja, mnogi jedva čekaju iskoristiti lijepe dane za boravak u prirodi i nadoknadu svih onih prekrasnih proljetnih dana koje smo proveli zatvoreni. I dok će neki uživati u toplini sunca na klupama i livadama, mnogi od nas će se uhvatiti omiljenih aktivnosti, poput planinarenja ili biciklizma. A s pojačanim aktivnostima, dolaze i ozljede. Istegnuće mišića ili lakša ozljeda će vas usporiti na par dana, ali one teže povrede, lomovi kostiju, predstavljaju pravi problem.

Lomovi kostiju najčešće nastaju kao rezultat padova, udaraca ili neprirodno svinutih ekstremiteta. Ne postoji slučaj loma koji se ne tretira kao teška ozljeda, jer se radi o hitnom slučaju koji treba pravilno sanirati. Zato je bitno prepoznati simptome loma kosti i pravovremeno reagirati ukoliko smatramo da je došlo do toga.

Osim što je bitno reagirati pravilno nakon ozljede, dobro je i misliti unaprijed. Nezgode nažalost ne možemo spriječiti, ali policom osiguranja od nezgode možemo ublažiti posljedice kroz financijsku potporu koju pruža osiguranje. Također, nevolje uvijek „dolaze u paru“, pa osim same nezgode nastaju i dodatne financijske poteškoće za unesrećenog, ali i njegovu obitelj. Osim smanjenih prihoda radi nemogućnosti za rad, može doći i do potrebe za lijekovima i ostalim pomagalima koja će u takvoj situaciji olakšati svakodnevni život osobe.

U osnovno pokriće Merkur osiguranje health4me Premium, osim ugovorenog limita od 1.000 ili 2.000 EUR za privatno liječenje, uključeni su MedEasy servis za besplatno dogovaranje pregleda te basic paketi Nezgoda i Zdravlje Plus osiguranje, kojima ostvarujete pravo na naknadu u slučaju boravka u bolnici ili kirurške operacije te dodatnu sigurnost u slučaju neočekivanih događaja.

Naravno, osiguranje je tu da možemo bezbrižno uživati u svim omiljenim aktivnostima, ali ako se nesreća i dogodi, važno je odmah reagirati. Iako neke ozljede možemo prepoznati i sami, uvijek je najbolje posjetiti liječnika kako bi utvrdio pravo stanje ozljede. Zato smo zamolili dr. sc. Pavla Vlaheka, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, iz Poliklinike Medikol za par savjeta u vezi lomova kostiju.

1. Koji su prvi simptomi loma kostiju?
Lom kostiju nastaje najčešće nakon djelovanja određenih sila na koštani sustav pri čemu dolazi do prekida kontinuiteta u raznim obimima. Od puknuća kosti do potpunog prekida kosti i kompleksnih lomova s pomakom. Mehanizama ozljeda ima mnogo, od padova, udaraca drugih predmeta, prometnih nesreća. Što je sila koja djeluje na kost veća, to je i mogućnost prijeloma veća. U starijih osoba do lomova kosti može doći i kod djelovanja manjih sila, s obzirom da su kosti krhkije kako starimo.

Osnovni simptom koji nastaje nakon prijeloma kosti je bol na određenom mjestu. Bol se javlja prilikom dodirivanja ili pritiskanja ozlijeđenog dijela tijela ili pak pokretanja zglobova čije je ta kost dio. Ako je boli pridružena i oteklina ili izobličenje, možemo povećati sumnju na prijelom. To je kod zatvorenih prijeloma kostiju. Kod otvorenih, osim navedenih simptoma slomljena kost prodire kroz kožu  i izaziva i krvarenje, a tada govorimo o otvorenom prijelomu kosti.

2. Kako si sami možemo pomoći ako sumnjamo na lom kostiju?
Osim pažljive procjene simptoma potrebno je ostati smiren i pozvati pomoć ili osobu u blizini, a ako je potrebno i Hitne Medicinske službe, osobito ako pokretanje ozlijeđenog dijela tijela izaziva jako bolnost. Susjedne zglobove ozlijeđenog dijela tijela, a ako se radi o udovima, potrebno je imobilizirati (učiniti nepokretnima) susjedne zglobove. U sumnji na prijelom kostiju kralježnice potrebno je oprezno postupati s ozlijeđenom osobom i ne micati se do dolaska stručne medicinske osobe ili hitne medicinske pomoći.

Definitivnu dijagnozu prijeloma se može postaviti samo na temelju rendgenskog snimanja i pregleda kirurga koji će odlučiti hoće li se prijelom liječiti konzervativno (mirovanjem npr. sadrenim udlagama) ili pak operativno.

3. Što poliklinika može ponuditi pacijentima nakon što posumnjaju na lom kostiju?
Kod svježeg (akutnog) prijeloma može se obaviti RTG snimka slomljene kosti. Kod sumnje da se radi o povredi starijeg datuma, osim RTG snimke može se učiniti i pretraga magnetskom rezonancijom.

MR dijagnostički postupak osobito je značajan kod povrede koljena.

4. Koliko je bitna fizikalna terapija kao preporuka oporavka nakon loma kostiju?
Medicinska rehabilitacija pomoću metoda fizikalne terapije je obavezan nastanak liječenja prijeloma kostiju. Samo mirovanje nakon prijeloma ili operacijskog zahvata s ciljem zarastanja kostiju uzrokuje gubitak mišićne mase i funkcije ozlijeđenog dijela tijela (tzv. hipotrofija ili atrofija mišića), često i kontrakturu (ograničenost pokreta) zglobova koji su bili mirovali.

Cilj rehabilitacije je dovesti ozlijeđeni dio tijela u istu ili što bliže funkciji koja je bila prije ozljede. Prema tome ciljevi su različiti za aktivne sportaše ili pak osobe koje nemaju potrebu za intenzivnim fizičkim naporima. Rehabilitacija se provodi timski, suradnjom specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, kirurga te fizioterapeutskog tima, a ako je riječ o sportašima i trenerske službe.

Kada se radi o lomovima kostiju, strategija Merkur osiguranja je pružiti klijentima sigurnost u svim područjima potrebe za zaštitom života i zdravlja. Posjet specijaliziranoj ustanovi, osigurava najbolji tretman za pacijenta i najbrži oporavak bez rizika komplikacija u procesu ozdravljenja. Merkur osiguranje vam omogućuje korištenje usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama, bez dugog čekanja na termin, putem novog, sada još bogatijeg health4me Premium dodatnog zdravstvenog osiguranja. MedEasy servis za vas besplatno organizira zdravstvene usluge kod ugovornih partnera u zemlji i inozemstvu. Ako niste sigurni u dijagnozu, omogućeno vam je i drugo liječničko mišljenje. Pokriće vrijedi u cijelom svijetu!

Zato odaberite vrstu osiguranja koja najviše odgovara vašem životnom stilu,  pamet u glavu prilikom ljetnih aktivnosti i sigurno „nadoknadite“ izgubljeno proljeće.

Sadržaj omogućilo Merkur osiguranje d.d.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije