Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Trčanje vas čini pametnijima!

trcanje
19.01.2010.
u 12:40

U zdravom tijelu zdrav duh, kaže stara poslovica. A trčanjem ćete, kažu stručnjaci, istovremeno postići oboje.

Osim što će vam svakako dobro doći za vaše fizičko zdravlje, stručnjaci kažu da je trčanje jednako dobro za vaše mentalno zdravlje. Ukratko, trčanje stimulira vaš mozak te s vremenom uvelike utječe na mentalne sposobnosti.

Studija koju je proveo američki Nacionalni institut za starenje u Marylandu pokazala je da je nakon tek nekoliko dana redovitog trčanja mozak osobe koja je trčala bio bogatiji za nekoliko stotina tisuća novih moždanih stanica. Stanice su nastale na području zaslužnom za stvaranje sjećanja i prisjećanje.

Osobe koje su trčale imale su veću sposobnost prisjećanja stvari iz prošlosti, a razvijenost ove sposobnosti podrazumijeva i veću sposobnost učenja te obavljanja drugih kognitivnih zadataka.

Ovo bi otkriće moglo dovesti do novih načina usporavanja slabljenja mentalnih sposobnosti od kojeg pate mnogi u starijoj dobi.

Tijekom studije znanstvenici su pratili dvije skupine miševa, od kojih je jedna imala neograničen pristup kotaču za trčanje. Miševi u toj skupini pretrčali su i po 24 kilometra na dan, dok drugi nisu uopće imali pristup kotaču.

Tijekom kratkotrajnih "lekcija" miševima su pokazali dva identična kvadrata na računalnom ekranu. Svaki put kad bi miš njuškom dotaknuo lijevi kvadrat, dobio bi nagradu. Za desni ne bi dobio ništa.

Miševi koji su trčali u kotaču u kasnijim su provjerama gotovo dvostruko češće dodirivali lijevi kvadrat, a kako je vrijeme protjecalo, njihovi rezultati bili su još bolji. S vremenom su kvadrati stajali vrlo blizu jedan drugom, ali "trkači" su i dalje dobro odrađivali zadatak.

Sve u svemu, nema vam druge - nabavite tenisice i trenirku i na trčanje!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar vaksalainen
vaksalainen
14:58 19.01.2010.

znaci ministar Suker treba puno trcati i to je to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije