Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u slast!

Svjetski je dan kruha, dijetetičarka otkriva koji je najzdraviji

kruh
Foto: Thinkstock
1/6
17.10.2018.
u 11:16

Prisjetili smo se savjeta dijetetičarke Susie Burrell koja je otkrila koji je kruh najzdraviji, a koji pak treba izbjegavati.

Obilježava se Svjetski dan kruha, utemeljen je 1945. godine, kada je UN osnovao svoju Organizaciju za hranu i poljoprivredu s ciljem da iskorijeni glad u svijetu.

Prisjetili smo se savjeta dijetetičarke Susie Burrell koja je otkrila koji je kruh najzdraviji, a koji pak treba izbjegavati.

Kruh od cjelovitih žitarica

Definitivno najbolja verzija kruha, no šnita vam treba biti manja i pazite koliko žitarica sadrži. Što više žitarica ima to je bolje za kontrolu razine glukoze u krvi – kaže Susie Burrell. Kruh od cjelovitih žitarica jako je dobar za probavni sustav te je bogat hranjivim tvarima, no ne dajte da vas zavara jer ima jednako kalorija kao i ostali.

Integralni kruh

Velika mu je prednost što je bogat vlaknima. – Ako ne podnosite žitarice, integralni kruh je druga najbolja opcija – kaže dijetetičarka. Integralni kruh sadrži puno više vlakana od bijeloga kruha, a sadrži i minerale poput magnezija, cinka i kalija.

Kruh s dodanim vrijednostima

Kupiti ga možete u gotovo svakoj trgovini, a stoji na policama zdrave hrane. Sadrži sve u jednome, od žitarica, vlakana, vitamina i dobrih masnoća. – Ako izgleda kao bijeli kruh i dalje je to bijeli kruh uz dodatak 'zdravih' vrijednosti. To je bespotrebno bacanje novca – kaže ova dijetetičarka.

Bijeli kruh

Iako ga ljudi najčešće kupuju, on je najlošija opcija. – Bijeli kruh najbrže se probavlja i podiže razinu glukoze u krvi što nije dobra opcija. Ako djeca ne žele jesti kruh od cjelovitih žitarica, nemojte im kupovati bijeli kruh jer dok god ga kupujete oni će ga jesti i neće se moći naviknuti na druge opcije – ističe Susie Burrell.

Pogledajte i video Cheesecake sa samo tri sastojka

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:54 17.10.2018.

onaj koji nije iz pekare. Pekaci su parsto kuna, koristite ih

DU
Deleted user
18:32 17.10.2018.

Najzdraviji kuh je onaj koji se doma ispeče, jer je bez kemikalija koje ima kruh iz dućana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije