Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetni desert

Svjetski dan gina proslavite pripremom ovog genijalnog cheesecakea - koji se ne peče!

Jane's Patisserie/Instagram
12.06.2021.
u 07:00

Priprema je vrlo jednostavna i brza.

Poput mnogih alkoholnih pića, gin se prvo koristio u medicinske svrhe, piše Days Of The Year.  Zbog arome borovice bio je popularan u Nizozemskoj, a navodno je pomagao kod reume, artritisa i bubrežnih problema.

Vrhunac svoje popularnosti kao napitak dostigao je u 18. stoljeću, u Velikoj Britaniji. Tamo je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao alkohol siromašnih. Ljudi koji su ga konzumirali nisu baš bili na dobrom glasu, bio je teška droga tog vremena, a čak se i vjerovalo da majke zanemaruju i napuštaju djecu zbog gina - dobio je naziv "Mother's ruin", odnosno "Uništavač majki".

Iako je od 20-ih do 50-ih bio popularno piće koje se pilo baš kao i danas - s ledom, tonikom i kriškom limuna, nakon tog razdoblja prestao se piti sve do 80-ih. Danas je uspio vratiti svoju popularnost, pa se 12. lipnja obilježava i njegov dan koji možete proslaviti ovim odličnim receptom za cheesecake s ginom i tonikom - koji se ne peče!

Profesorici iz Zadra netko je tijekom nastave ulio dezinficijens u bocu s vodom:

Sastojci za podlogu:
300 g keksa
150 g maslaca

Za kremu:
125 ml gina

125 ml tonika
75 g šećera
5 listića želatine
600 g krem sira
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
Sok od pola limete

Za dekoraciju:
150 ml 
2 žlice šećera u prahu
Korica limete i 12 kriški

Kako kaže autorica Jane, prvo usitnite kekse u blenderu, otopite maslac i dodajte ga keksima. Smjesu utisnite u lim promjera 8x20 cm, na papir za pečenje. Stavite u hladnjak da stoji dok ne pripremite kremu.

Listiće želatine otapajte u hladnoj vodi pet minuta. Za to vrijeme otopite gin, tonic i šećer na laganoj vatri. Želatinu prebacite u zdjelu i promiješajte.

Kratko kuhajte smjesu s ginom na laganoj vatri i za to vrijeme mikserom pomiješajte sir, šećer u prahu i sok limete. U smjesu lagano dodajte otopinu gina i tonica. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte slatko vrhnje i miksajte dok se ne sjedini. Smjesu izlijte na kekse i stavite u hladnjak da stoji 5-6 sati ili cijelu noć.

Za dekoraciju, izmiksajte slatko vrhnje i šećer u prahu i premažite po vrhu torte. Ukrasite koricom i kriškama limete.

Teško podnosite alkohol? Pomoću ovih trikova lakše ćete preživjeti mamurluk:

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije