Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Svjetski dan gina proslavite pripremom ovog genijalnog cheesecakea - koji se ne peče!

Priprema je vrlo jednostavna i brza.
12. lipnja 2021. u 07:00 0 komentara 3997 prikaza
Foto: Jane's Patisserie/Instagram

Poput mnogih alkoholnih pića, gin se prvo koristio u medicinske svrhe, piše Days Of The Year.  Zbog arome borovice bio je popularan u Nizozemskoj, a navodno je pomagao kod reume, artritisa i bubrežnih problema.

Vrhunac svoje popularnosti kao napitak dostigao je u 18. stoljeću, u Velikoj Britaniji. Tamo je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao alkohol siromašnih. Ljudi koji su ga konzumirali nisu baš bili na dobrom glasu, bio je teška droga tog vremena, a čak se i vjerovalo da majke zanemaruju i napuštaju djecu zbog gina - dobio je naziv "Mother's ruin", odnosno "Uništavač majki".

Iako je od 20-ih do 50-ih bio popularno piće koje se pilo baš kao i danas - s ledom, tonikom i kriškom limuna, nakon tog razdoblja prestao se piti sve do 80-ih. Danas je uspio vratiti svoju popularnost, pa se 12. lipnja obilježava i njegov dan koji možete proslaviti ovim odličnim receptom za cheesecake s ginom i tonikom - koji se ne peče!

Profesorici iz Zadra netko je tijekom nastave ulio dezinficijens u bocu s vodom:

Sastojci za podlogu:
300 g keksa
150 g maslaca

Za kremu:
125 ml gina

125 ml tonika
75 g šećera
5 listića želatine
600 g krem sira
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
Sok od pola limete

Za dekoraciju:
150 ml 
2 žlice šećera u prahu
Korica limete i 12 kriški

Kako kaže autorica Jane, prvo usitnite kekse u blenderu, otopite maslac i dodajte ga keksima. Smjesu utisnite u lim promjera 8x20 cm, na papir za pečenje. Stavite u hladnjak da stoji dok ne pripremite kremu.

Listiće želatine otapajte u hladnoj vodi pet minuta. Za to vrijeme otopite gin, tonic i šećer na laganoj vatri. Želatinu prebacite u zdjelu i promiješajte.

Kratko kuhajte smjesu s ginom na laganoj vatri i za to vrijeme mikserom pomiješajte sir, šećer u prahu i sok limete. U smjesu lagano dodajte otopinu gina i tonica. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte slatko vrhnje i miksajte dok se ne sjedini. Smjesu izlijte na kekse i stavite u hladnjak da stoji 5-6 sati ili cijelu noć.

Za dekoraciju, izmiksajte slatko vrhnje i šećer u prahu i premažite po vrhu torte. Ukrasite koricom i kriškama limete.

Teško podnosite alkohol? Pomoću ovih trikova lakše ćete preživjeti mamurluk:

1 / 3
Mamurluk
boluje od gigantizma Viša je od 2 metra, a udala se za muškarca koji nema ni 170: 'Ljudi nas čudno gledaju, ali on je moja srodna duša' Nevjerojatno! Žena oborila svjetski rekord: Gosiame (37) rodila desetorke! Pitao za savjet 'Mislio sam da želim seks u troje sa svojom djevojkom, ali sada više nisam siguran'
privodjenje pulskog nasilnika
U Kotoribi
Incident u Međimurju: Maloljetnica (16) sjekirom nasrnula na socijalne radnice
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.