Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Supergljivica nova je opasnost za zdravlje! Otporna je na lijekove....

laboratorij
Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
12.04.2019.
u 10:54

"Situacija je zabrinjavajuća jer je riječ o supergljivici", izjavila je liječnica dr Nita Ogden za CBS. "Otporna je na antigljivične lijekove, a otporna je i na sva sredstva kojima uništavamo bakterije i gljivice u bolnicama".

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti obavijestili su da je gljivicom Candida auris u SAD-u zaraženo na stotine ljudi.

Riječ je o gljivici koja "napada" ljude s oslabljenim imunološkim sustavom, a može uzrokovati različite vrste infekcija. 

Sve je počelo 2009. godine, kada su liječnici u Tokiju u uhu 70-godišnje žene našli uzorak ove gljivice koja može uzrokovati i infekciju krvi, upozorava američki CDC. 

Deset godina nakon toga, slučajevi zaraze su prijavljeni u više od 30 zemalja diljem svijeta, piše CNN.

"Situacija je zabrinjavajuća jer je riječ o supergljivici", izjavila je liječnica dr Nita Ogden za CBS. "Otporna je na antigljivične lijekove, a otporna je i na sva sredstva kojima uništavamo bakterije i gljivice u bolnicama".

Vjeruje se kako se Candida auris proširila zbog učestale uporabe antibiotika i lijekova protiv gljivica, a ponaša se kao bakterija, pojašnjavaju stručnjaci.

Druge vrsta kandide nalaze se na i u našem tijelu, na koži, u criijevima i sl., ali ne uzrokuju nikakvu infekciju osim ako ne dođe do disbalansa.To se događa kada, primjerice, antibiotici reduciraju količinu dobrih bakterija u crijevima.

U studiji objavljenoj u listopadu prošle godine, otkriveno je 70 slučajeva zaraze ovom gljivicom u Sveučilišnoj bolnici Oxford tijekom dvije i pol godine.

Čak i nakon što su riječili glavni izvor zaraze, još je bilo potrebno nekoliko mjeseci da se u potpunosti riješe Candide auris, navodi se.

Zasad nema lijeka koji bi je mogao ubiti jer je ova "supergljivica" postala otporna na sve tri klase antigljivičnih lijekova koje trenutno postoje na tržištu. 

Pojedinčani slučajevi zaraze ovom gljivicom zabilježeni su u Austriji, Belgiji, Iranu, Maleziji, Nizozemskoj, Norveškoj, Švicarskoj, Tajvanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Više slučajeva zabilježeno je u Australiji, Kanadi, Kini, Kolumbiji, Francuskoj, Njemčakoj, Indiji, Izraelu, Japanu, Keniji, Kuvajtu, Omanu, Pakistanu, Panami, Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Singaporu, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Španjolskoj, UK-u, SAD-u i Venezueli.

Pogledajte i video Putnica izbačena iz aviona

Komentara 1

MA
Makava
23:41 12.04.2019.

Nemojte ljudi ni slučajno u Njemčaku 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije