Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Supergljivica nova je opasnost za zdravlje! Otporna je na lijekove....

"Situacija je zabrinjavajuća jer je riječ o supergljivici", izjavila je liječnica dr Nita Ogden za CBS. "Otporna je na antigljivične lijekove, a otporna je i na sva sredstva kojima uništavamo bakterije i gljivice u bolnicama".
12. travnja 2019. u 10:54 1 komentara 2422 prikaza
laboratorij
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti obavijestili su da je gljivicom Candida auris u SAD-u zaraženo na stotine ljudi.

srčani udar dobro je znati Pravilan izbor namirnica može smanjiti rizik od infarkta, znate li što biste trebali češće jesti?

Riječ je o gljivici koja "napada" ljude s oslabljenim imunološkim sustavom, a može uzrokovati različite vrste infekcija. 

Sve je počelo 2009. godine, kada su liječnici u Tokiju u uhu 70-godišnje žene našli uzorak ove gljivice koja može uzrokovati i infekciju krvi, upozorava američki CDC. 

Deset godina nakon toga, slučajevi zaraze su prijavljeni u više od 30 zemalja diljem svijeta, piše CNN.

"Situacija je zabrinjavajuća jer je riječ o supergljivici", izjavila je liječnica dr Nita Ogden za CBS. "Otporna je na antigljivične lijekove, a otporna je i na sva sredstva kojima uništavamo bakterije i gljivice u bolnicama".

Vjeruje se kako se Candida auris proširila zbog učestale uporabe antibiotika i lijekova protiv gljivica, a ponaša se kao bakterija, pojašnjavaju stručnjaci.

Druge vrsta kandide nalaze se na i u našem tijelu, na koži, u criijevima i sl., ali ne uzrokuju nikakvu infekciju osim ako ne dođe do disbalansa.To se događa kada, primjerice, antibiotici reduciraju količinu dobrih bakterija u crijevima.

Tlak simptomi Imate niski tlak? Evo kada biste se trebali zabrinuti

U studiji objavljenoj u listopadu prošle godine, otkriveno je 70 slučajeva zaraze ovom gljivicom u Sveučilišnoj bolnici Oxford tijekom dvije i pol godine.

Čak i nakon što su riječili glavni izvor zaraze, još je bilo potrebno nekoliko mjeseci da se u potpunosti riješe Candide auris, navodi se.

Zasad nema lijeka koji bi je mogao ubiti jer je ova "supergljivica" postala otporna na sve tri klase antigljivičnih lijekova koje trenutno postoje na tržištu. 

Pojedinčani slučajevi zaraze ovom gljivicom zabilježeni su u Austriji, Belgiji, Iranu, Maleziji, Nizozemskoj, Norveškoj, Švicarskoj, Tajvanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Više slučajeva zabilježeno je u Australiji, Kanadi, Kini, Kolumbiji, Francuskoj, Njemčakoj, Indiji, Izraelu, Japanu, Keniji, Kuvajtu, Omanu, Pakistanu, Panami, Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Singaporu, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Španjolskoj, UK-u, SAD-u i Venezueli.

Fitness ISTRAŽIVANJE Muškarci, prijeti vam opasna bolest ako ne možete napraviti deset sklekova!

Pogledajte i video Putnica izbačena iz aviona

Jennifer Lopez
Ima 51. godinu
Kakva žena! Jennifer Lopez objavila video u kojem je potpuno gola i pokazala svoju savršenu liniju
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Makava:

    Nemojte ljudi ni slučajno u Njemčaku 😂