Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simptomi

Imate niski tlak? Evo kada biste se trebali zabrinuti

Tlak
Getty Images
08.04.2019.
u 15:11

​​​​​​​Nije opasan poput visokog tlaka, ali može biti jako neugodan.

Najčešće se upozorava na zdravstvene tegobe koje nastaju zbog visokog krvnog tlaka, no jeste li se zapitali što vas može snaći ako imate niski? Iako krvni tlak varira od osobe do osobe, očitanje sistoličkog krvnog tlaka od 90 mmHg (milimetara žive) ili manje, te dijastoličkog od 60 mmHg ili manje, općenito se smatra niskim krvnim tlakom.

Nije opasan poput visokog tlaka, ali može biti jako neugodan. Neki od simptoma niskog tlaka su osjećaj slabosti, umor, osjećaj praznine u glavi, vrtoglavica, slabija koncentracija, pomućenje vida, mučnina, ubrzano i plitko disanje, hladna i blijeda koža i žeđ. 

Padne li gornji tlak sa 110 na 90, možete osjetiti blagu vrtoglavicu ili kratkotrajnu nesvjesticu jer mozak iznenada ostaje bez dovoljno kisika. Ipak, mnogi žive s niskim tlakom bez većih problema.  

Ako osjetite simptome nižeg krvnog tlaka nakon jela, to je posljedica navale krvi u organe probavnog sustava. Pad tlaka, vrtoglavica i osjećaj slabosti može se osjetiti i kod naglog ustajanja zbog promjene položaja i gravitacije. 

Kako biste to spriječili, prvo sjednite, a onda ustanite. Ovakav problem padanja tlaka češći je kod starijih ljudi i od nje pati petina starijih od 65 godina.  

Nizak tlak može biti i posljedica dehidracije, ali i trudnoće jer se tada krvožilni sustav širi, zatim hormonalnih poremećaja, srčanih tegoba i sl. 

Pogledajte i video Ovo su simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Komentara 3

DA
damascus
20:01 08.04.2019.

A što ste korisno rekli,- ništa. Ovo svakako nije napisala stručna osoba. Nizak tlak je velika i važna tema a napisano znaju i kumice s placa. I više od napisanoga.

Avatar antimaterija
antimaterija
23:29 08.04.2019.

Nema problema s niskim tlakom, upalim TV i vidim naše političare i odmah mi tlak skoči na normalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije