Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Imate niski tlak? Evo kada biste se trebali zabrinuti

​​​​​​​Nije opasan poput visokog tlaka, ali može biti jako neugodan.
08. travnja 2019. u 15:11 3 komentara 29236 prikaza
Tlak
Foto: Getty Images

Najčešće se upozorava na zdravstvene tegobe koje nastaju zbog visokog krvnog tlaka, no jeste li se zapitali što vas može snaći ako imate niski? Iako krvni tlak varira od osobe do osobe, očitanje sistoličkog krvnog tlaka od 90 mmHg (milimetara žive) ili manje, te dijastoličkog od 60 mmHg ili manje, općenito se smatra niskim krvnim tlakom.

poljubac dobro je znati Ljubljenje vam može produljiti život. Krenite već danas...

Nije opasan poput visokog tlaka, ali može biti jako neugodan. Neki od simptoma niskog tlaka su osjećaj slabosti, umor, osjećaj praznine u glavi, vrtoglavica, slabija koncentracija, pomućenje vida, mučnina, ubrzano i plitko disanje, hladna i blijeda koža i žeđ. 

Padne li gornji tlak sa 110 na 90, možete osjetiti blagu vrtoglavicu ili kratkotrajnu nesvjesticu jer mozak iznenada ostaje bez dovoljno kisika. Ipak, mnogi žive s niskim tlakom bez većih problema.  

krpelj savjeti Topliji dani mame u prirodu, no znate li kako se zaštiti od krpelja?

Ako osjetite simptome nižeg krvnog tlaka nakon jela, to je posljedica navale krvi u organe probavnog sustava. Pad tlaka, vrtoglavica i osjećaj slabosti može se osjetiti i kod naglog ustajanja zbog promjene položaja i gravitacije. 

Kako biste to spriječili, prvo sjednite, a onda ustanite. Ovakav problem padanja tlaka češći je kod starijih ljudi i od nje pati petina starijih od 65 godina.  

srčani udar dobro je znati Pravilan izbor namirnica može smanjiti rizik od infarkta, znate li što biste trebali češće jesti?

Nizak tlak može biti i posljedica dehidracije, ali i trudnoće jer se tada krvožilni sustav širi, zatim hormonalnih poremećaja, srčanih tegoba i sl. 

Pogledajte i video Ovo su simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • damascus:

    A što ste korisno rekli,- ništa. Ovo svakako nije napisala stručna osoba. Nizak tlak je velika i važna tema a napisano znaju i kumice s placa. I više od napisanoga.

  • Avatar antimaterija
    antimaterija:

    Nema problema s niskim tlakom, upalim TV i vidim naše političare i odmah mi tlak skoči na normalu.