Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zablude

Stručnjaci: 7 mitova o hrani za dizanje imuniteta kojima ne treba vjerovati

Shuttershock
09.08.2021.
u 14:30

Zdrava je prehrana važna za održavanje zdravlja imunološkog sustava, ali ne postoji samo jedna čarobna 'supernamirnica' koja će nas držati zdravima

Budući da je internet, posebno od početka Covid-19 pandemije, prepun dezinformacija o 'hrani za bolji imunitet', nekoliko je zdravstvenih stručnjaka otkrilo koji su najpopularniji mitovi o prehrani za jačanje imunološkog sustava koje biste trebali ignorirati:

1. Udvostručavanje dodataka vitamina C pomaže imunološkom sustavu

C vitamin važan je nutrijent za optimalnu imunološku funkciju, kaže dr. Ali Webster, direktor Međunarodnog vijeća za informacije o hrani.

"Međutim, studije su pokazale da uzimanje velikih doza C vitamina u obliku dodataka prehrani ne pomaže u borbi protiv prehlade, virusa ili drugih bolesti."

Kod C vitamina nije nužno više bolje, jer tijelo odjednom može apsorbirati samo nekoliko stotina miligrama C vitamina iz dodataka,  kaže Webster, pa ga tako preporučuje uzimati 75 miligrama dnevno za odrasle žene i 90 miligrama dnevno za odrasle muškarce; sve iznad toga izlučuje se urinom.

Anđelka Prpić objasnila kako ima poseban razlog za slavlje: 'Smijem se i plačem u isto vrijeme'

1/7

2. Superhrana je lijek za sve

Zdrava je prehrana ključna za održavanje zdravlja imunološkog sustava, ali ne postoji čarobna 'supernamirnica' koja će nas držati zdravima, kaže Webster. Prema njemu, konzumiranje raznolike hrane, s naglaskom na više voća i povrća, pruža organizmu većinu potrebnih vitamina i minerala koji imaju ključnu ulogu u zdravlju imunološkog sustava. To voće i povrće može biti u različitim oblicima: svježe, smrznuto, konzervirano ili u staklenci, sve je jednako dobro.

3. Možete se zaraziti virusom dodirivanjem pakiranja hrane

Nema dokaza da se dodirivanjem ambalaže prenose virusi, uključujući COVID-19, kaže dr. William Li. Ipak,radi vlastite sigurnosti možete površinu pakirane hrane prebrisati maramicama s dezinfekcijskim sredstvom, a nakon toga temeljito oprati ruke, prije nego što dirate hranu.

4 Jedina hrana koja jača imunitet su agrumi

Agrumi poput limuna, naranči i grejpa, ukusni su i vrijedni izvori C vitamina, ai nikako nisu jedine namirnice koje mogu podržati zdravlje imunološkog sustava, kaže dr. Briana Rodriguez i uz njih savjetuje:

Foto: Shuttershock

Crvenu papriku: Samo jedna šalica sadrži 150 posto potrebnog dnevnog C vitamina.
Češnjak: Prema Rodriguez, pokazalo se da sumporni spojevi u češnjaku pomažu u poboljšanju funkcije imunološkog sustava.
Mrkvu: Velika količina vitamina A koju mrkva sadrži također je fantastična za jačanje imuniteta.
Pileću juhu: Juha hidratizira, a perad sadrži cink, važan mineral koji pomaže u upravljanju upalama u tijelu. 

5. Hrana i vitamini jedini su način za poboljšanje imuniteta

Prehrana ispunjena s važnim hranjivim tvarima ključna je za opće zdravlje i jak imunološki sustav, ali je jednako bitan i način života - poput kvalitetnog sna, manje stresa, nepušenja i izbjegavanja alkohola - objašnjava Rodriguez. Studije su, kaže ona, otkrile da dim cigareta može stupiti u interakciju s nekim virusima, uzrokovati oštećenje pluća i upale, pogoršavajući simptome bolesti, a alkohol dokazano slabi tjelesnu reakciju na gripu i neke druge viruse.

Ako potpuno izbacivanje nije realno, postavite si ograničenja i postupno smanjujte ​​unos.

Foto: Shuttershock

6. Dodaci za jačanje imuniteta na biljnoj bazi dobri su za svakoga

Iako biljna medicina zasigurno ima mnogo za ponuditi imunološkoj podršci, ona ne nudi pristup koji odgovara svima, kaže dr. Lizzy Swick. "Pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima, uključujući autoimune bolesti, trebaju imati personalizirani plan uzimanja biljnih dodataka, a ono što dobro djeluje mnogima, ne mora nužno djelovati i vama", rekla je.

7. Energetska pića jačaju imunitet

Ta su pića često samo izvor umjetnih boja i zaslađivača, stvari bez kojih možemo, rekla je dr. McKenzie Jones za portal Real Simple, a zdrav imunološki sustav započinje uspostavljanjem dugoročnih zdravih navika, uključujući prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim namirnicama, aktivnošću i redovitim snom, te brigom o mentalnom zdravlju.

Od cvijeća tikvice s Dolca pripremaju se najfiniji specijaliteti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije