Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TRENDOVI U PREHRANI

Što je to keto prehrana i koliko je sigurna?

25.09.2019.
u 15:05

Ovisi koga pitate, keto prehrana je najbolja prehrana kojom se gube kilogrami, dok drugi tvrde da je to dijeta koja je opasna. Saznajte prednosti i nedostatke ovakve prehrane.

Keto prehrana se bazira na unosu puno masnoća, umjerenom unosu proteina i vrlo niskom unosu ugljikohidrata. Ako se želite hraniti prema keto prehrani pripremite se da ćete jesti puno masti, a gotovo ništa ugljikohidrata, što znači da ćete morati preskočiti tjesteninu, kruh, pizzu i pivo. Umjesto toga jesti ćete orašaste plodove, avokado, slaninu i punomasni sir. Na društvenim mrežama povele su se brojne rasprave o tome koliko je sigurna takva prehrana, odnosno ne utječe li negativno na zdravlje. Navesti ćemo vam dobre i loše strane ovakvog tipa prehrane pa o tome je li sigurno prosudite sami. 

Dobre strane keto prehrane: 

1. Brzo sagorijevanje masnoća glavni je cilj keto dijete tako da ćete izgubiti kilograme. 

2. Keto prehrana je vrlo efikasna u snižavanju šećera u krvi što je dobra vijest za dijabetičare (no ipak se savjetujte s liječnikom).

3. Postati ćete osjetljiviji i otporniji na inzulin. 

4. Ako prijeđete na ovakvu prehranu odjednom ćete imati odličan fokus i koncentraciju. 

5. S obzirom na to da je mast zasitna, normalizirat će vam se glad i povećati energija. 

6. Keto prehrana koristi se u liječenju epilepsije. 

7. Pokazalo se da ketogena prehrana povoljno utječe na kolesterol (povećava razinu dobrih masnoća) i na krvni tlak. 

8. Vaša koža će izgledati bolje i riješit ćete se akni. 

 

Loše strane keto prehrane: 

1. U početku ćete se osjećati kao da imate gripu, a to se događa jer tijelo gubi elektrolite.

2. Jedna od nuspojava keto prehrane su i grčevi u nogama pa se preporuča uzimanje magnezija. 

3. Zatvor ili konstipacija koje možete ublažiti konzumiranjem puno vode, soli i povrća koje obiluje vlaknima. 

4. Moglo bi se dogoditi da imate loš zadah koji možete spriječiti konzumiranjem dosta vodi i soli i dobrom oralnom higijenom. Ako to ne pomogne mogli biste razmisliti o odustajanju od takve vrste prehrane. 

5. Zbog moguće dehidracije moguće je da ćete imati ubrzano kucanje srca, kao i za ostale probleme ključ je u tome da unosite dovoljno vode i soli, odnosno elektrolita. 

 

Kako biste odabrali namirnice bogate vlaknima, a siromašne ugljikohidratima posavjetujte se na trešnjevačkom placu. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar antoinette
antoinette
15:48 25.09.2019.

Ne piše se “normalizirati će” nego “normalizirat će”. Površan članak, niste uopće objasnili do kakvih promjena dolazi u tijelu kad se unos ugljikohidrata reducira na manje od 20 g dnevno. I nije riječ ni o kakvom novom trendu, ketogenom se ishranom desetlječima liječe epileptičari, a kao dijeta za mršavljenje se prakticira unazad 10-ak godina.

DU
Duslikr
19:42 22.11.2019.

Najopasnija dijeta je ona u kojoj se uzdržava od potpunih informacija, gdje se pojede kontekst, progutaju riječi, pa se dobro zalije polovičnim objašnjenjima, a pritom se obilno troši i senzacionalizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije