Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Saznajte koja je razlika između espressa i kave!

Je li espresso drugačiji od kave pitanje je koje si mnogi postavljaju, a mi smo vam odlučili dati odgovor na ovo vječno pitanje.
19. rujna 2019. u 07:57 1 komentara 1680 prikaza

Za sve koji su mislili da postoji bitna razlika; espresso i kava nisu dvije različite stvari. Espresso je samo vrsta kave. Točnije, to je metoda kuhanja kave tako da se koristi visoki pritisak i fino zaobljena zrnca kako bi se napravio mali koncentrirani napitak za nekoliko gutljaja. Što je još karakteristično za espresso?

 | Autor :

LJEPLJIVO Što trebate raditi kada kuhate tjesteninu, a što nikako ne smijete

Tamna pržena zrnca su kroz povijest bila popularna u Italiji, gdje je espresso izumljen, no bilo koja zrnca kave, bilo kojeg porijekla i s bilo kojim nivoom pečenja može biti korištena za pripremu espressa. Jedna od karakteristika koja definira espresso, osim njegovog koncentriranog i sirupastog okusa je gornji sloj pjene poznat kao crema što je produkt visokog pritiska ekstrakcijskog procesa

 | Autor :

NE BACAJTE Iskoristite blitvu i napravite zdrave, ali fine popečke

Espresso se može kombinirati s mlijekom (ili s više vode) da bi se napravili napitci bazirani na espressu kao macchiato, cappuccino, latte, marocchino, americano i slično. Ako uđete u bilo koji kafić u Italiji, kada naručite espresso dobit ćete mali, jaki, 'shot' kave sa slojem kreme na vrhu. Tamo se podrazumijeva kada tražite kavu da ćete dobiti espresso. Espresso je naravno samo jedan način pripremanja kave, a ima ih više, no da zaključimo; espresso jednako kava. 

 | Autor :

ZDRAVE ŽITARICE Recept za desert od ječma kojeg će zavoljeti i klinci

 

Kada budete na trešnjevačkom placu, sjednite u obližnji kafić i naručite espresso. 

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije