Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Saznajte koja je razlika između espressa i kave!

Je li espresso drugačiji od kave pitanje je koje si mnogi postavljaju, a mi smo vam odlučili dati odgovor na ovo vječno pitanje.
19. rujna 2019. u 07:57 1 komentara 1891 prikaza

Za sve koji su mislili da postoji bitna razlika; espresso i kava nisu dvije različite stvari. Espresso je samo vrsta kave. Točnije, to je metoda kuhanja kave tako da se koristi visoki pritisak i fino zaobljena zrnca kako bi se napravio mali koncentrirani napitak za nekoliko gutljaja. Što je još karakteristično za espresso?

 | Autor :

LJEPLJIVO Što trebate raditi kada kuhate tjesteninu, a što nikako ne smijete

Tamna pržena zrnca su kroz povijest bila popularna u Italiji, gdje je espresso izumljen, no bilo koja zrnca kave, bilo kojeg porijekla i s bilo kojim nivoom pečenja može biti korištena za pripremu espressa. Jedna od karakteristika koja definira espresso, osim njegovog koncentriranog i sirupastog okusa je gornji sloj pjene poznat kao crema što je produkt visokog pritiska ekstrakcijskog procesa

 | Autor :

NE BACAJTE Iskoristite blitvu i napravite zdrave, ali fine popečke

Espresso se može kombinirati s mlijekom (ili s više vode) da bi se napravili napitci bazirani na espressu kao macchiato, cappuccino, latte, marocchino, americano i slično. Ako uđete u bilo koji kafić u Italiji, kada naručite espresso dobit ćete mali, jaki, 'shot' kave sa slojem kreme na vrhu. Tamo se podrazumijeva kada tražite kavu da ćete dobiti espresso. Espresso je naravno samo jedan način pripremanja kave, a ima ih više, no da zaključimo; espresso jednako kava. 

 | Autor :

ZDRAVE ŽITARICE Recept za desert od ječma kojeg će zavoljeti i klinci

 

Kada budete na trešnjevačkom placu, sjednite u obližnji kafić i naručite espresso. 

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa