Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energija

Štedite struju u svome domu i odvedite djecu na - izlet

kuhanje
25.05.2011.
u 17:10

Ulaskom u EU energija će poskupjeti, vrijeme je da se naučimo štedljivije živjeti: perilica neka radi noću, tuširajte se, a lonce - poklopite

Ulaskom u Europsku uniju hrvatske potrošače očekuje porast cijena energije, koje će se morati izjednačiti s onima u ostalim zemljama članicama. To će biti velik udar na naš standard, upozorili su Nenad Kurtović iz Saveza udruga potrošača i dr. Sandro Nižetić, voditelj UNDP-ova programa energetske efikasnosti za Dalmaciju, na okruglom stolu u splitskom Informativnom centru za mlade gdje je premijerno prikazan film “Moja energija - moja briga”.

 Koliko uopće trošimo

Kako bez ulaganja u domu smanjiti potrošnju energije i tako uštedjeti, prikazano je kroz priču o četveročlanoj obitelji, glavnim akterima sedmominutnog filma. Oni su racionalnijim ponašanjem prema potrošnji energije uštedjeli novac i otišli na izlet. Prije svega treba obratiti pozornost na to koliko trošimo energije, jer, rečeno je, većina nas to ne zna ni približno. Uštedjet ćemo ako pazimo na stvari koje se ne čine važnima. Primjerice, perilice i bojlere valja uključivati samo noću kada je struja jeftinija.

 Film u Osijeku, Rijeci...

Tuširanje je racionalnije od izležavanja u kadi, a energiju čuvaju i sitni popravci na vratima i prozorima. Uštedjet ćemo i ako temperaturu u hladnjaku povećamo samo za jedan umjesto dva stupnja, a klima-uređaj upotrebljavamo racionalno, s temperaturom koja ne smije biti različita od vanjske više od 4 stupnja. Poklopljen lonac prilikom kuhanja također će uštedjeti energiju, a time i novac.

 – Važna je kultura potrošnje energije. Sjetite se toga kada perete zube, a voda iz slavine teče cijelo vrijeme. Puno malih mjera donijet će uštedu – rekao je Nižetić.

 Inače, sedmominutni edukativni film bit će uskoro prikazan i u Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
20:18 25.05.2011.

Štedite struju u svome domu i odvedite djecu na - izlet. Ja je štedima tako da su mi mjesečni računi oko 200 kn pa opet nemam para a da imam djecu kojoj se mora oprat veš i cijela hrpa stvari napraviti na struju, kako bi onda štedio baš se pitam. A da mi ne dođe socijalna služba pitati da kako mi to djeca izgledaju jer ja moram štediti na struji.

DU
Deleted user
21:30 25.05.2011.

Naslućujem da netko bere novac uime te turneje odnosno da postoji neki EU fond ili iz proračuna RH se crpe sredstva da se ljudima tumači kako štedjeti el. energiju pod parolom: vi perite noću, a mi imamo beriva danju! U redu je to nastojanje, ali kako rekoh - smrdi na nečasnu rabotu jer recimo imamo elektroenerg. institut H. Požar koji ima zaposlenih na desetine i desetine stručnjaka i oni samo isporučuju papirnatu dokumentaciju Vladi i HEP-u te im to jako masno zaračunavaju, a već desetljećima ne rade u sferi informiranja kupaca el. energije. Nikad ni jedna strana institucija nije platila neki uradak tzv. Goran Granić instituta nego je tu država RH spiskala nevjerojatne cifre - a da je puk ostao neinformiran do ove gore opisane turneje i da HEP ima enormne gubitke na distr. mreži koji su daleko, daleko iznad onih što EU tolerira (5-10 %). Tako da je pitanje što će biti s berivima institutskih veličina nakon pripojenja EU? Tko će njima plaćati milijune za papirne elaborate?

IV
ivan007
18:17 25.05.2011.

pa što onda ne bi bilo jeftinije da jednostavno ne pristupimo europskoj uniji? ajme majko, koje smo mi hrvati b**ale...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije