Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autohtona kuhinja

Stari fijaker prvi restoran u Hrvatskoj s domaćom hranom

'11..09.2011., Zagreb - Ministar turizma Damir Bajs dodjelio je certifikat autohtona kuhinja restoranu Stari fijaker.  Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
Foto: 'Martina Popovcic/PIXSELL'
1/5
11.09.2011.
u 21:40

Ministar Bajs postavio je oznaku 'Hrvatska autohtona kuhinja' na pročelje restorana

Restoran "Stari fijaker 900", prvi je restoran u Hrvatskoj koji je dobio oznaku posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja" koji je još prije godinu i pol pokrenulo Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskim kuharskim savezom.

Tako je jučer na pročelju restorana u Mesničkoj ulici u Zagrebu ministar Damir Bajs postavio ploču s oznakom da restoran nudi jela hrvatske autohtone kuhinje. Oznaka se dodjeljuje ugostiteljskim objektima koji u ponudi imaju više od 70 posto jela s popisa hrvatskih tradicionalnih jela. Tako je "Stari fijaker 900", koji je u vlasništvu obitelji Juras i kojega vodi Tomislav Juras, prvi u Hrvatskoj ponio tu oznaku, a još rješenje očekuje desetak restorana u cijeloj Hrvatskoj.

- Kada smo pitali strane turiste zbog čega dolaze u Hrvatsku, na četvrto mjesto stavili su odgovor zbog hrvatske autohtone kuhinje. Naš turizam nije samo sunce i more, nego je to i naša gastronomska baština. Zbog toga smo se odlučili pokrenuti ovaj projekt - rekao je ministar Bajs.

Do sada je napravljen popis i receptura 450 autohtonih hrvatskih jela, rekao je državni tajnik Željko Lenart, a još uvijek se po Hrvatskoj prikupljaju recepti starih jela.

- Teško je bilo oduprijeti se ćevapima, pljeskavicama, tjestenini i drugim brzim jelima kojima obiluju naši restorani. Odlučili smo se za autohtonu hrvatsku kuhinju jer mislimo da imamo što ponuditi gostima - rekao je Tomislav Juras, vlasnik "Starog fijakera". A da je tako uvjerio se i ministar kada su na prigodnom domjenku domaćini servirali cijelu lepezu domaćih autohtonih jela iz cijele Hrvatske.

Komentara 28

MI
Ministar
00:04 17.09.2011.

Nema dalmatinske kuhinje.Sve je to kopija talijanske.

CU
cupus
01:33 17.09.2011.

Jeo sam kod njih i mogu samo reci VRHUNSKI

CU
cupus
01:37 17.09.2011.

Skuplji jesu nego ,gablec, restorani ali istu hranu prave pet puta bolje i obilnije. I da nebi bilo zabune Ero sam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije