Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje s livade

Samoniklo bilje izvor je željeza, a zanemareno na jelovnicima

sparoge
Liz West, flickr.com
03.04.2012.
u 17:07

Za svaki zdravi zalogaj tijelo će vam biti zahvalno jer ga hranite netretiranim namirnicama

Posve netaknuta, prirodna hrana prebogata hranjivim tvarima, vitaminima i željezom na dohvat nam je ruke, ne stoji ništa, odlazak po nju bit će prilika za rekreaciju. Riječ je o samoniklom bilju, hrani koja je nepravedno zanemarena u svakodnevnim jelovnicima, a koja može učiniti čuda kada je riječ o detoksikaciji organizma, regeneraciji, jačanju imuniteta i popravljanju krvne slike.

Kraljica proljeća – šparoga – na prvom je mjestu kada je riječ o proljetnim samoniklim biljkama. U velikom se stilu vratila na stolove i u luksuznim restoranima. U istarskim restoranima, gdje je travanj već tradicionalno mjesec šparoga, posebno ih traže prvi turisti koji su kroz godine upoznali ovu ljekovitu poslasticu.

Na lešo i u varivima


Divlji radič, kako se zove mladi maslačak, među najraširenijim je biljkama, a bere se u rano proljeće prije no što procvate jer su tad listovi najmasniji. Iako blago gorkog okusa, pripremljen na lešo ili u varivima čisti krv i regulira probavu, olakšava znojenje, osvježava i jača organizam. Aromatični koromač ili komorač nježnih zelenih igličastih listića neizostavan je kod svih koji pate od dišnih tegoba, posebno ga cijene astmatičari te oni koji pate od nadutosti. Nježnog je okusa i koristi se u kremastim juhama i salatama.

Ne kuhajte ih dugo

Medvjeđi luk, biljka iz porodice ljiljana, podsjeća na mladi češnjak, a može se naći uz rub šume. Jede se bez termičke obrade narezan u salatama te djeluje na izlučivanje toksina. Mladu koprivu uberite rukavicama poslije kiše, isperite, kratko prokuhajte te dovršite kao špinat, zaprženu na češnjaku i s malo vrhnja. Obiluje željezom. Divlja rikula ukusnija je od uzgojene, a koristi se u salatama zbog oštroga okusa.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar madcap
madcap
17:30 03.04.2012.

Ne znam za sjevernjake, ali mi u Dalmaciji to jedemo stalno, mnogi puno više od mesa. To nam je osnovna hrana uz maslinovo ulje, bez toga mnogi od nas ne bi uopće znali što jesti.

LU
luftbrenzer
22:27 03.04.2012.

\"Ne znam za sjevernjake, ali mi u Dalmaciji to jedemo stalno....\" Kad se tako zdravo hranite, more biti da živite barem dvista godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije