Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTARSKI BISERI

Roxanich - ime vinarije koje zbunjuje i privlači vinoljupce

roxanich
Foto: Miva d.o.o.
1/10
13.12.2013.
u 12:07

M. Rožanić je izabrao organsku proizvodnju i klasičnu vinifikaciju; duge maceracije, pa se pridružio i pokretu tzv. narančastih vina

I imenom vinarije – Roxanich, i maštovitim i neobičnim imenima svojih brojnih vina Mladen Rožanić i zbunjuje i privlači vinoljupce. Dakako, poseban je i sadržaj tih boca i tehnologija koja je primijenjena u dobivanju vina. 

Tako je posve neobičan naziv jednog sjajnog vina – Ines u bijelom! OK, ime je to Rožanićeve supruge, a mješavina je sauvignona bijelog, vermentina, glere, graševine, friulana, pinota sivog i bijelog. Vinarija je u Istri, u Kosinožićima pokraj Nove Vasi, blizu Poreča, s prostranim, suvremeno opremljenim podrumom, a 20-ak hektara vinograda u okolici obližnjeg Višnjana. Vodeće su mu sorte malvazija, chardonnay, također i muškat, od crnih teran, refošk, borgonja, merlot i cabernet sauvignon.

Rožanić je po zanimanju inženjer strojarstva, radio je po Europi, u dolini Rhône surađivao je i družio se s uglednim francuskim vinogradarima i vinarima, tu mu se rodila ideja o vlastitim vinogradima u Istri; nakon godina putovanja i brojnih posjeta najpoznatijim svjetskim vinskim regijama na kojima je stekao dragocjeno znanje, odlučio se posvetiti vinogradarstvu i vinarstvu. Vina s etiketom Roxanich, po imenu obitelji koje datira još iz 14. stoljeća, prije stavljanja u boce odležavaju tri godine u drvenim bačvama, velikim i u manjim od 500 litara te u baricima. Rožanić se odlučio za organsku proizvodnju i klasičnu vinifikaciju baziranu, kako sam kaže, još na antičkim metodama, uz eliminiranje kemijskih dodataka.

Tek krajem 2008. na tržištu su se pojavile prve boce. U povodu pete obljetnice izlaska na tržište, Rožanić je sa suradnicima u zagrebačkoj Miva Galeriji vina, kod Mohorovih, upriličio degustaciju brojnih svojih vina, redom: Prve Rože, Antica, Milva, Ines u Bijelom, SuperIstrijan, Cabernet Sauvignon i Teran. Bila je to prigoda i da se oni vinoljupci koji to još ne znaju upoznaju s tzv. narančastim vinima, čitavim jednim međunarodnim enološkim  pokretom; vina takve boje nastaju zbog dugih maceracija i najprirodnijeg načina proizvodnje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije