Naslovnica Lifestyle Gourmet

Rovinj - oaza za ljubitelje romantike

Bogata i duga povijest Rovinja ogleda se u svakom kutku ovoga pitoresknog grada.
09. lipnja 2010. u 15:21 1 komentara 5 prikaza
rovinj
Foto: TZ Istra

Prekrasan gradić na poluotoku kojim dominira toranj crkve sv. Eufemije iz 18. stoljeća, stare kamene uličice u Starom gradu, živopisna otvorena tržnica prepuna mediteranskih plodova, duge šljunčane plaže i šetnice kroz šumovite predjele. Sve to turistima pruža Rovinj, plavi biser Jadrana, kako ga još nazivaju.

Bogata povijest Rovinja, koji je bio dio venecijanskog carstva više od 500 godina, ogleda se u svakom kutku ovoga grada. Šarm gradu daju i uvijek živi kafići i restorani s bogatom ponudom tradicionalne istarske kuhinje i odličnih istarskih vina te luka prepuna jedrilica i ribarskih brodica. 

Zaštićena urbana cjelina starogradske jezgre Rovinja njegov je najljepši dio. Šetnja starim Rovinjom s njegovim romaničko-gotičkim, renesansnim, baroknim i neoklasicističkim prozorima, balkonima, baladurama, altanama (terasama na krovu), portalima, skalinadama, uskim ulicama i trgovima odvest će vas u mašti u neka davno prohujala vremena. Obiđite još i danas očuvane dijelove srednjovjekovnih i renesansnih bedema: vrata sv. Benedikta (danas Vrata na obali), Vrata pod zidom, Vrata sv. Križa, dok su Vrata stare ribarnice, današnji Balbijev luk, doživjela određene izmjene. Popnite se na zvonik sv. Eufemije, drugi po visini u Istri, s kojeg pogled puca na otočiće duž rovinjske obale, a za lijepog vremena vidi se sve do talijanske obale.

Rovinjski arhipelag čine 22 otoka ili otočića od kojih su sv. Andrija i sv. Katarina najveći, najljepši i najposjećeniji. Sustavnom sadnjom bilja danas su ova dva otočića ponos grada svojom bujnom vegetacijom. U Rovinju i njegovoj okolici možete provesti aktivni odmor i uživati u dugim šetnjama, vožnji biciklom ili slobodnom penjanju u jedinstvenoj Park šumi Zlatni rt, prirodnom rezervatu s cedrovom i borovom šumom te stazama koje vode do stjenovitih uvala.

Rovinj zbog ljepote otočića i grebena duž obale pruža odlične mogućnosti ljubiteljima ronjenja, jedrenja i drugih vodenih sportova. Na samo 10 km od Rovinja nalazi se ornitološki rezervat Palud sa zanimljivom močvarnom florom i vegetacijom, među kojima se ističe i nekoliko rijetkih biljnih vrsta i brojne ptice močvarice. Posjetite i obližnji Limski kanal, dug 11 km, koji je zakonom zaštićeni krajolik savršen za vožnju kajakom i nordijsko hodanje.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • kukuriku:

    ..ipak vam necú recí koja Ostarija je najbolja,..da nenavalite i napravite guzvu..!!..-:))