Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
urbano pčelarenje

Revolucija ili prijevara u proizvodnji meda?

Foto: GettyImages
1/3
23.07.2018.
u 10:47

13 milijuna dolara skupio je u viralnoj kampanji Flow Hive kako bi izašao na tržište

Med na slavinu – direktno iz košnice? Zašto ne, zapitali su se otac i sin Stuart i Cedar Anderson, uvjereni kako u tzv. sirovom medu, bez uznemiravanja radišnih pčela, mogu uživati doista svi.

Australski dvojac više je od 10 godina smišljao način kako iz košnica izvaditi med, a da se one ne otvaraju i med ne struže i vrca s okvira, te naposljetku izumio revolucionarnu košnicu Flow Hive s pokretnim saćima iz kojih se slatki nektar, kad se napune, oslobađa s nekoliko zaokreta ključa (imbusa).

U plastične ventile na dnu košnice utaknu se plastične cijevi koje služe kao slavine – i med kroz njih nesmetano teče u pripremljene staklenke. Pčele za to vrijeme obavljaju svoje svakodnevne “poslove”, ne treba ih ni omamljivati. Vlasnik samo treba odabrati hoće li prije kušati cvjetni s livade, kadulju, vrijesak ili neki drugi sezonski med.

Viralna kampanja kako bi prototip urbane košnice Flow Hive izašao na globalno tržište brzo je skupila 13 milijuna dolara. No brojni stručnjaci zamjeraju joj plastiku koja zamjenjuje prirodni pčelinji vosak u kojemu pčele skladište hranu, čuvaju svoje mlade, a uklanja i toksine iz meda te čuva povijest i memoriju pčela.

– Taj izum možda jeste štosan, no pravi, zreli med iz košnice treba pogurati. Nije bez vraga izmišljena rotacijska vrcalica koja centrifugalnom silom vadi med iz saća – kaže Željko Rogulja iz UP Pčelinjaka. Dodaje kako se nektar unutar košnice prenosi od pčele do pčele i svaka mu doda još nešto svojih izlučevina kako bi postao med i tek kad je 2/3 satnih osnova pokriveno, znači da je med zreo. Nezreo med s puno vlage, ako se zatvori, fermentirat će, upozorava Rogulja.

>> Genijalan trik koji će vam pomoći nakon uboda pčele ili ose

1/4
Ključne riječi

Komentara 1

AA
AAAAAA
04:32 25.07.2018.

glupost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije