Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Revolucija ili prijevara u proizvodnji meda?

13 milijuna dolara skupio je u viralnoj kampanji Flow Hive kako bi izašao na tržište
23. srpnja 2018. u 10:47 1 komentara 1270 prikaza
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

Med na slavinu – direktno iz košnice? Zašto ne, zapitali su se otac i sin Stuart i Cedar Anderson, uvjereni kako u tzv. sirovom medu, bez uznemiravanja radišnih pčela, mogu uživati doista svi.

šećer Koristit će svima Evo zašto biste svi u svome dvorištu trebali ostaviti žlicu šećera

Australski dvojac više je od 10 godina smišljao način kako iz košnica izvaditi med, a da se one ne otvaraju i med ne struže i vrca s okvira, te naposljetku izumio revolucionarnu košnicu Flow Hive s pokretnim saćima iz kojih se slatki nektar, kad se napune, oslobađa s nekoliko zaokreta ključa (imbusa).

U plastične ventile na dnu košnice utaknu se plastične cijevi koje služe kao slavine – i med kroz njih nesmetano teče u pripremljene staklenke. Pčele za to vrijeme obavljaju svoje svakodnevne “poslove”, ne treba ih ni omamljivati. Vlasnik samo treba odabrati hoće li prije kušati cvjetni s livade, kadulju, vrijesak ili neki drugi sezonski med.

Viralna kampanja kako bi prototip urbane košnice Flow Hive izašao na globalno tržište brzo je skupila 13 milijuna dolara. No brojni stručnjaci zamjeraju joj plastiku koja zamjenjuje prirodni pčelinji vosak u kojemu pčele skladište hranu, čuvaju svoje mlade, a uklanja i toksine iz meda te čuva povijest i memoriju pčela.

Pčele DONESENA ODLUKA EU zabranjuje sporne pesticide kako bi zaštitio pčele

– Taj izum možda jeste štosan, no pravi, zreli med iz košnice treba pogurati. Nije bez vraga izmišljena rotacijska vrcalica koja centrifugalnom silom vadi med iz saća – kaže Željko Rogulja iz UP Pčelinjaka. Dodaje kako se nektar unutar košnice prenosi od pčele do pčele i svaka mu doda još nešto svojih izlučevina kako bi postao med i tek kad je 2/3 satnih osnova pokriveno, znači da je med zreo. Nezreo med s puno vlage, ako se zatvori, fermentirat će, upozorava Rogulja.

>> Genijalan trik koji će vam pomoći nakon uboda pčele ili ose

1 / 4
Ubod pčele ili ose bolan je i neugodan, a ako ste alergični trebali biste brzo zatražiti i liječničku pomoć. Ako niste, dobro je znati kako si možete pomoći da smanjite osjećaj boli, svrbeža i oteklinu koja se može javiti nakon uboda.
Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama