Uskrs je pred vratima, a s njim dolazi i vrijeme za okupljanje, slavlje – i naravno, fine kolače! Ako tražite jednostavan, a efektan desert koji će razveseliti cijelu obitelj, ovaj sočni kolač od mrkve i jabuke pravi je izbor. Idealan je za blagdanski stol jer spaja prirodnu slatkoću voća i fine začine, a kremasti sloj na vrhu daje mu dodatnu dozu raskoši. Bilo da ga poslužite uz uskrsni doručak, kavu s gostima ili kao lagani desert nakon svečanog ručka – s ovim kolačem ne možete pogriješiti!
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 100 ml ulja
- ½ praška za pecivo
- 130 g brašna
- Prstohvat soli
- 3 ribane mrkve
- 3 ribane jabuke
- 1 žličica cimeta
- 1 vanilin šećer
Sastojci za kremu:
- 1 krem sir (npr. ABC ili Philadelphia)
- 1 žličica arome vanilije
- 150 ml tučenog vrhnja za šlag
Priprema: Pjenasto izmiksajte jaja, šećer i ulje. Postupno dodajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, sol i vanilin šećer. Na kraju lagano umiješajte naribane mrkve i jabuke. Smjesu prebacite u kalup i pecite na 180 °C oko 25 minuta, dok kolač ne postane zlatno smeđ i mirisan. Ohladite biskvit, a zatim premažite pripremljenom kremom (pomiješajte krem sir, vaniliju i prethodno tučeno vrhnje za šlag). Po želji ukrasite orašastim plodovima, mrkvicama od marcipana ili uskršnjim dekoracijama.