Naslovnica Lifestyle Gourmet

Posve neočekivani i zaboravljeni: Tradicionalni recepti naših baka

Bake su stvorene za sve situacije kada naše replike food blogera i svjetskih chefova pođu po zlu. Što to znači? Ugledamo prekrasnu fotografiju na društvenim mrežama, pronađemo recept i bacimo se na besramno kopiranje zadivljujućeg recepta. Jelo pođe po zlu, izgledom nije ni blizu food porna kojem smo toliko težili, a mi smo gladni i ne baš oduševljeni. Upravo se u tim trenucima vraćamo dobro poznatim utabanim stazama tradicionalne kuhinje.
30. studenoga 2017. u 13:18 5 komentara 12753 prikaza
Foto: Shutterstock

Riječ je o posve osobnom doživljaju kuhinje koji vežemo uz obitelj i drage trenutke. Eksperimentiranje podržavamo, dapače, i prečesto mu podliježemo, ali još češće se uhvatimo da rukom zapisujemo u bilježnice recepte koje neprestano ponavljamo. Da vam kažemo da posjedujemo originalnu kuharicu Dr. Oetkera iz tridesetih godina prošlog stoljeća u kojoj savjetuju gospodsko ispijanje konjaka s jajima, što biste napravili? Mi znamo, uzeli bismo bilježnicu i prepisali. Šalu na stranu, iz knjižice smo odabrali pet božićnih klasika koji su nas oborili s nogu, a u vašoj izvedbi neodoljivo će pristajati blagdanskoj trpezi.

Kako stoji u samom uvodu knjižice tradicijskih recepata, "u svakoj su obitelji od najveće važnosti, jer su posvuda stekli potpuno priznanje gazdarica, pa čak i od najosjetljivijih, i to radi najobičnijeg načina zgotovljavanja, radi izvrsna okusa i radi lakog probavljanja ovako priređena peciva. Iskustvo je dokazalo da je svaki neuspjeh isključen čak i kod početnica". Ohrabreni, bacite se na posao. Krenimo redom:

1. Božićnje pecivo

Sastojci:

  • 250 g maslaca ili masti
  • 250 g šećera
  • 2 cijela jaja
  • 500 g brašna
  • 1 omotić praška za pecivo
  • sol
  • 3 žlice mlijeka

Priprema:

Pomiješajte dobro maslac, šećer, oba jaja, sol i mlijeko. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa "tijesto izradi dobro". Knjižica recepata savjetuje da tijesto razvaljate debelo kao hrbat od noža, izrežete prema volji male oblike i pečete ih u kalupu namazanom maslacem da dobiju zlatnožutu boju.

2. Linzeri 

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 g fino samljevenih badema
  • pola paketića vanilin šećera
  • malo soka citrusa
  • 180 g brašna
  • pola paketića praška za pecivo
  • voće

Priprema:

Maslacu i šećeru dodajte malo vrhnja, zatim pomiješajte s jajima, bademima, vanilin šećerom i sokom od citrusa, zadnje dodajte brašno dobro pomiješano s praškom za pecivo. Dvije trećine tijesta stavite u kalup, stavite pekmeza ili ukuhanog voća (trešanja, višanja ili šljiva), a od ostalog tijesta učinite mrežu i položite na kolač. Namažite jajem i pecite na umjerenoj vatri.

3. Orahove kocke

Sastojci:

  • 100 g maslaca, masti, margarina
  • 1 jaje
  • 160 g brašna
  • 700 g oraha
  • 2 žlice mlijeka
  • prstohvat soli
  • pola omotića vanilin šećera
  • žličica praška za pecivo

Priprema:

Tijesto pripremite od maslaca, jaja, brašna pomiješana s praškom za pecivo, badema, šećera, soli, vanilin šećera i mlijeka. Razvaljajte tijesto pola prsta debelo i stavite ga u, kako kažu, "odugački kalup, da se na umjerenoj vatri peče". Pečen list razrežite u dvije pruge dva prsta debele, razrežite u kockaste komadiće. Svaki komadić namažite s nadjevom od oraha i stavite na njega drugi komadić. Gotove kocke pospite šećerom.

Nadjev od oraha:

Pomiješajte 100 g naribanih oraha, 100 g šećera, likerastu čašicu ruma ili vanilijeva likera, 1 žličicu vanilin šećera i nešto vode.

4. Gibanica iz oraha ili maka

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 800 g brašna
  • 3 žumanjka
  • 200 g šećera
  • 200 ml vrhnja
  • prstohvat vanilin šećera
  • pola omotića praška za pecivo
  • prstohvat soli

Nadjev s orasima:

  • 100 g oraha
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 2 žlice meda

Nadjev s makom:

  • 100 g samljevenog maka
  • 125 ml mlijeka
  • 300 g grožđica
  • 2 žlice meda
  • 250 g šećera

Priprema:

Od navedene mase pripremite tijesto koje ćete složiti poput maslena tijesta i ostaviti da miruje pola sata. Nadjev pripremate tako da šećer otopite, dodate ribane orahe te maslac i med pa ostavite nadjev da se hladi. Mak kuhate u mlijeku da se smekša, a onda dodate šećer i grožđice. Tijesto razvaljate, razdijelite u dva dijela. U jedan dio stavite makov nadjev, u drugi orahov. Gibanicu savijete i ukrasite je tankim prugama od tijesta u obliku mreže, namažete žumanjkom te pečete u vrućoj pećnici.

5. Mramornasti kolač ili mramorni narastak

Sastojci:

  • 200 g maslaca ili masti
  • 500 g šećera
  • 5 jaja
  • snijeg iz 5 bjelanjaka
  • 500 g šećera
  • omotić vanilin šećera
  • omotić praška za pecivo
  • 3 žlice kakaa
  • 1 malena zdjelica mlijeka ili vrhnja

Priprema:

Pomiješajte maslac pjenasto, dodajte šećer, žumanjak, vanilin šećer, mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju snijeg bjelanjaka. Razdijelite masu na dva dijela i jednoj polovini dodajte kakao. Stavljajte tijesto žlicom naizmjenično u omašten i s prženim mrvicama posut kalup i pecite kolač 60 minuta. Kako piše u kuharici, okus možete znatno popraviti ako umjesto 500 g brašna, uzmete 250 g brašna i 250 g gustina.

 | Autor : Dr. Oetker Foto: Dr. Oetker

VIP izdvaja za Vas

  • Avatar Artoo Detoo
    Artoo Detoo:

    Orahove kocke - sa 700g badema.... Blago ovom smiješnom portalu s ovakvim piskaralima.

  • dani1954:

    ....puno gresaka u receptima, kakva ce to biti gibanica sa 800 gr maslaca i 250 gr brasna itd. Ima u svakom receptu nekih nebuloza

  • Avatar Karl_Habsburg
    Karl_Habsburg:

    Recept moga djeda koji mene obara s nogu je rakija od bijelih, slavonskih šljiva!