Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomozite sami sebi!

Postoji li uopće siječanjska depresija i kako je se riješiti?

shutterstock
02.01.2020.
u 07:50

Ugazili smo u početak nove godine, slavlja se polako završavaju, lampice se gase i sada se treba vratiti u rutinu. Nastupa tuga i depresija, a mnogu ju u ovom periodu godine nazivaju siječanjskom. Postoji li stvarno kao takva i kako se može riješiti pročitajte u daljnjem tekstu.

Za loše raspoloženje razloga je puno, ali u ovom periodu godine najčešći su nedostatak novaca jer ljudi tijekom blagadana puno troše, ali i nedostatak izloženosti svjetlu što utječe na smanjenje lučenja serotonina - "hormona sreće" koji poboljšava raspoloženje. Tu je i melatonin koji u zimskim mjesecima, kada dan kratko traje povećane količine melatonina pridonose razvoju sezonske ili zimske depresije. Još neki razlozi su trenutak kada počinjemo shvaćati da nećemo biti u stanju držati se svojih novogodišnjih odluka, niske razine motivacije i osjećaj da bismo morali poduzeti određene korake u svom životu.

Neki od savjeta kako se riješiti ovakvog stanja uma:

Prehrana
S obzirom na to da ste tijekom blagdana vjerojatno jeli puno, nezdravo i puno šećera sada je vrijeme za laganiju hranu i zdraviju koja, osim što će pomoći da skinete nakupljene kilograme, pomaže i u raspoloženju. Bit ćete odmorniji i budniji.

Foto: shutterstock

Tjelovježba
Ok, ovaj savjet čujete kao riješenje za svaki problem, ali tjelovježba zaista pomaže više od ičeg kada ste loše. Vježbanje luči hormon sreće i iznacuje svu negativnu energiju nakupljenu u vama. A i jednom kada vidite fizičke rezultate nećete moći prestati trenirati. Samopouzdanje će narasti, a općenito nezadovoljstvo se smanjiti.

Foto: shutterstock

Izloženost svjetlu
Kada je vani mračno i tmurno upalite svjetla u svojoj kući umjesto da gledate televizor u polumraku. Iskoristite svaki put kada je sunčano da odete na kavu, u šetnju ili jednostavno čitate knjigu i pijete kavu kraj prozora.

Foto: shutterstock

Stanje uma
Pod hitno sami sebe natjerajte da prestanete razmišljati kako je sve bilo lako i lijepo u vrijeme blagdana. Isti će opet doći i zato nema razloga za tugu. S prijateljima se nastavite družiti kao i do sada i radite stvari koje volite. Gledajte na početak nove godine kao na nešto sasvim novo i veselite se svemu što vas čeka.

Foto: shutterstock

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
10:22 02.01.2020.

mene uhvati sredinom siječnja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije