Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pečena purica

Popularni chef otkriva u čemu se skriva tajna savršene purice: 'Isprobajte moj najdraži recept!'

Shuttershock
24.12.2020.
u 14:30

Tajna savršene puretine je u odmoru, kaže Ramsay, jer odmoreno meso bolje upija sokove pa će biti sočnije i lakše će se rezati

Popularni britanski kuhar Gordon Ramsay podijelio je u YouTube videu neke od najvažnijih savjeta za savršeno pečenu puricu. Nagrađivani chef i vlasnik pet Michelinovih zvjezdica pokazao je sve detalje oko pripreme i pečenja mesa, a naveo je neke uobičajene pogreške koje se znaju dogoditi.

- Purica je dosta mršava ptica i može se lako presušiti, pa je vrlo važno paziti na temperaturu i trajanje pečenja - kaže Ramsay koji je pekao puricu od pet kg, što je, kaže, dovoljno za večeru za osmero. 

- Tajna božićne purice je u tome da ju ne presušite, a to je stvar pripreme - rekao je kuhar i podijelio svoj trik.

Da biste to postigli, kaže, rastopite malo maslaca ili masti, a onda po tom maslacu pospite malo papra i soli, par kapi maslinovog ulja, naribanu koricu i sok od dva limuna.

- Tako ćete dobiti aromatizirani maslac sa nježnom citrusnom notom - savjetuje Ramsay.  Tome dodajte tri režnja usitnjenog češnjaka i otprilike šaku punu usitnjenog peršina i sve dobro izmiješate.

Pogledajte video:

Priprema purice:

Po unutrašnjosti pospite malo soli i papra. Dva luka prerežite na pola i također ubacite u unutrašnjost ptice, da joj daju slatkoću, a za 'ravnotežu okusa' dodajte i nekoliko listića lovora i jedan cijeli limun.

Smjesu sa istopljenim maslacem nanesite ispod kože ptice, pazeći da se koža ne pokida jer će maslac onda isteći. Ono što vam ostane 'umasirajte' po cijeloj koži izvana.

Zagrijte pećnicu na 220 C stupnjeva.

Stavite puricu u pleh za pečenje i nakapajte po njoj maslinovog ulja, jer će ono, kaže Ramsay, spriječiti da maslac izgori i dati ptici hrskavu koricu. 

Foto: YouTube/GordonRamsay

Pecite samo deset minuta dok ne dobije smećkastu boju, izvadite iz pećnice i podlijte sokovima u kojima se pekla. Onda na vrh stavite malo slanine (špeka) pa ponovno podlijte.

- Špek je štiti od sušenja, a biti će i super podloga ako radite umak - rekao je chef za Mirror.

Nema slavlja na Trgu, ali evo gdje i kada možete pratiti doček naših brončanih rukometašica!

1/5

Smanjite pećnicu na 180 C stupnjeva i počnite peći (za puricu od pet kg trebalo je dva i pol sata - otprilike 30 minuta za kilogram.

Kad mislite da je gotova, zabodite nož u dno bedra da vidite je li meso dovoljno pečeno -  ako pusti sok, gotovo je.

- Tajna savršene puretine je u odmoru - kaže Ramsay. jer odmoreno meso bolje upija sokove pa će biti sočnije i nježnim, a lakše će se i rezati.

- Okus je deset puta bolji nakon što meso odmori - kaže britanski chef.

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru...

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru

Pula: Djed Božićnjak provozao se kroz grad na motoru VIDEO: Saša Miljević / PIXSELL Photo & Video Agency

Objavljuje Večernji list u Subota, 19. prosinca 2020.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije