Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papar i med

Slasni paprenjaci sežu u daleku prošlost, u Zagrebu su se jeli još u 16. stoljeću, a mi vam donosimo najbolji recept za njih

Miris i okus Adventa u vlastitom domu
Foto: Turistička zajednica Grada Zagreba
1/3
17.12.2020.
u 08:50

Poznatu zagrebačku deliciju ove godine pripremite kod kuće i ponesite je sa sobom idući put kada krećete u šetnju ovogodišnjim Adventom u Zagrebu.

Iako će ovogodišnji Advent u Zagrebu biti nešto drugačiji od prethodnih izdanja, Turistička zajednica grada Zagreba uspjela ga je učiniti jednako čarobnim kakvim ga svi pamtimo. Osigurati sigurnost građana i posjetitelja bio je osnovni preduvjet za njegovo održavanje, a inovativni i kreativni pristupi prilikom kreiranja adventske ponude omogućili su da se kroz prilagodbu ovoj izvanrednoj situaciji očuva duh najboljeg europskog božićnog sajma.

Uz Advent u Zagrebu u prvom redu vežemo toplu dobrodošlicu u lampicama osvijetljen grad, bogatstvo kulturnih i glazbenih događanja te druge atraktivne programe, a posebice mirise i okuse gurmanskih delicija kojima teško odolijevamo. Navikli smo u kućicama diljem metropole uživati u tradicionalnim hrvatskim jelima i slasticama, ali i mnogim stranim delikatesama koje su Hrvati i drugi turisti prepoznali kao vrhunske.

Iako će ove godine mirisi i okusi Adventa na koje smo navikli nažalost morati izostati u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, želimo vam omogućiti da ih dovedete u svoj dom kroz tradicionalni zagrebački recept koji će oduševiti sve vaše ukućane i goste, neodoljive paprenjake. Možete ih pokloniti svojim bakama i djedovima koje će njihov miris vratiti u djetinjstvo kada su slavili Božić u krugu najmilijih ili ih možete pripremati sa svojom djecom i tako kreirati nove božićne uspomene.

Tradicionalni hrvatski biskvit

Paprenjak je vrsta prehrambenog proizvoda koji je srodan keksu. To je tradicionalni hrvatski kolač, a samo ime dolazi od arhaičnog naziva za sve začine - papra. Zanimljiva činjenica je da hvarski paprenjaci u sebi ne sadržavaju papar, a zagrebački ga imaju, dok u gotovom proizvodu smije biti najviše 5% vode. Ovaj tradicionalni biskvit proizveden je u Hrvatskoj i sadrži jedinstvenu mješavinu meda i crnog papra.

Glavni sastojci su mu šećerni sirup ili med, maslac ili masnoća, jaja, orašasti plodovi (orasi, lješnjaci), papar i razni začini (klinčić, cimet, muškatni oraščić). Osim sastojaka, paprenjak je jedinstven i prepoznatljiv po svojim motivima za ukrašavanje biskvita.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Podrijetlo paprenjaka nije jasno, ali poznato je da su postojali u 16. stoljeću tijekom renesanse. Tradicionalno, u starije doba, ljudi su paprenjak radili tijekom cijele godine, a u posljednje vrijeme došlo je do nove obiteljske tradicije gdje se u mnogim domovima izrađuju ​​paprenjaci za Božić - događaj u kojem bi se okupila cijela obitelj, majke i bake kako bi izrađivale tijesto i djeca da za Božić otisnu oblik paprenjaka.

Tradicionalno, četvrtasti paprenjak ukrašen je drvenim prešama, reljefnim uzorkom na biskvitu. Ti su uzorci tradicionalno bili poganski i kršćanski simboli, poput ribe, pšenice ili sunca. Danas paprenjak poprima brojne oblike poput licitara, zvijezda, drveća, itd. Paprenjaci su ime dobili po papru, koji je u prošlosti bio vrlo skupocjen i rijedak začin, a da je to autohton hrvatski pa tako i zagrebački kolač govori i August Šenoa u svome poznatom djelu „Zlatarevo zlato“.

 „I tako se dogodilo da su je zvali gospođom Paprenjak: preko duljine i širine grada nije bilo žene, plemenite ili uobičajene, koja bi mogla peći paprenjake onako kako je Magda znala. Iz dana u dan trčalo se po njezinim paprenjacima, a i sam gradski sudac Ivan Blažeković znao je da joj svako malo ostavlja prilično novčića u torbici.“

Recept za pet

Osim što je slavni hrvatski pisac prepoznao važnost, veličinu i kvalitetu ovog malenog tradicionalnog kolačića, zagrebački Advent uvijek je bio prepun mirisa kojeg su davali paprenjaci. U skladu s posebnostima koje nosi ova godina, za vas smo pronašli recept koji vam može pomoći u izradi ovih kolačića kod kuće i tako u vaš dom unijeti miris i okus omiljenog Adventa u Zagrebu.

Foto: Josip Regović/Pixsell

U prikladnu zdjelu stavimo oko 400g oštrog i glatkog brašna, dodamo 130g mljevenih oraha, pola žličice muškatnog oraščića, cimeta u prahu, mljevenog klinčića i svježe mljevenog papra, jedan prstohvat soli, jednu naribanu koricu naranče i onda dobro izmiješamo sastojke. Zatim dodamo 120g svinjske masti i prstima dobro izradimo smjesu dok ne bude zrnata. Potom dodamo cijelo jaje, dva žumanjka i oko 90g meda te kuhačom dobro izradimo sastojke.

Dobivenu smjesu premjestimo na radnu plohu i rukama izmijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, omotamo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odstoji 60 minuta na hladnom. Odstajalo tijesto pobrašnimo i na pobrašnjenoj dasci izvaljamo na debljinu cca. 0,5 cm. Reljefne kalupe za oblikovanje paprenjaka pobrašnimo i njima utiskujemo željene reljefne oblike u tijesto. Tako ukrašeno tijesto izrezujemo na odgovarajuće kvadrate, premjestimo ih na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta. Pečene paprenjake prije posluživanja potrebno je ostaviti da se ohlade.

Ukoliko vam je potrebno još malo dodatne pomoći kako bi bili sigurni da će paprenjaci ispasti savršeno, sve detalje pripreme možete pronaći u videu koji je pripremila Turistička zajednica grada Zagreba.

Ovi kolači mogu odstajati i duže vrijeme, a osim što ćete ih poslužiti obitelji i prijateljima, možete ih zajedno s djecom pripremiti na Badnjak za Djeda Božićnjaka. Uz ovaj lagani recept, vaš dom će zamirisati po najpoznatijoj zagrebačkoj slastici i time ćete uspješno miris i okus zagrebačkog Adventa dovesti u svoj dom. Cilj ovog blagdanskog doba je provesti ga okružen najmilijima uz tople kekse i vruću čokoladu. Nakon ovako stresne i neočekivane godine obitelji se mogu ponovno povezati, otići u šetnju po adventskim kvartovima ili jednostavno zajedno sudjelovati u pripremi božićnih kolača i drugih delicija.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?