Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LCHF kuharica

Pizza može biti i s podlogom od bademova brašna, tikvica, tune...

Foto: Shutterstock
1/2
16.06.2019.
u 07:00

“Zdravo može biti ukusno i ne mora nužno debljati”

Dobar jutarnji kruh (Anita Šupe)

SASTOJCI: 4-5 jaja (ovisno o veličini), 1,5 dl (100 g) lanenih sjemenki, 2 dl (120 g) suncokretovih sjemenki, 1,5 dl (55 g) kokosova brašna (”naribanog” kokosa koji koristimo za čupavce), 125 g grubo nasjeckanih badema, 100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosova ulja), 1 žlica psyllium ljuspica (ili 2-3 žlice zobenih posija/mekinja), 1 dl vode, 1 čajna žličica (puna do ruba) morske soli, malo cimeta.

Priprema: Pećnica se stavi grijati na 170°C. Maslac neka je omekšan, sobne temperature. Lanene i suncokretove sjemenke usitniti (neka ostanu malo krupnije) u mikseru ili mlincu. Bademe grubo nasjeckati. Istući jaja pa dodati po redu ostale sastojke. Istresti tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Vlažnim dlanovima oblikovati okrugli kruh. Po površini kruha posuti malo cijelih suncokretovih sjemenki. Ostaviti da se peče 45 minuta na 170°C. Kruh može trajati više dana, a ljeti, kad su velike vrućine, čuvati ga se može u hladnjaku. Kruh se može narezati i zamrznuti te izvaditi da se odmrzne prije nego što se konzumira.

Fine lepinje (Anita Šupe)

SASTOJCI: 2 jaja, 160 g mljevenih indijskih oraščića, 2 dl kiselog vrhnja, 1,5 jušna žlica psyllium ljuspica, sol, prašak za pecivo, 100 g ribanog tvrdog sira

Priprema: Istući jaja, dodati mljevene oraščiće, vrhnje, psyllium, sol, prašak za pecivo i na kraju izribani sir. Ostaviti tijesto da miruje 5 minuta. Na pleh obloženom papirom za pečenje rasporediti smjesu u pet hrpica pa vlažnim dlanovima oblikovati okrugle lepinje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Kad se lepinje dignu, smanjiti temperaturu na 180°C i peći ukupno oko 30 minuta ili dok ne porumene (ovisno o pećnici). Od ovog tijesta može se napraviti i podloga za pizzu.

Quiche 
sa špinatom 
(Anita Šupe)

SASTOJCI: 1 veći luk, 1 žlica masti, 200 g sitno narezanog špeka, 500-750 g špinata, 3 jaja, 2 dl kiselog vrhnja, 200 g naribanog sira, sol, papar, muškatni oraščić, maslac, parmezan za posipanje

Priprema: Špinat očistiti, oprati te uroniti u lonac s vrućom vodom i, kad zakipi, preliti hladnom vodom te ga narezati na trakice. Dinstati nakosani luk s pancetom na masti, dodati špinat i miješati na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina. Skloniti sa štednjaka i pustiti da se ohladi. U posebnoj posudi umutiti jaja, dodati vrhnje, sir i začine, pa sve pomiješati sa smjesom od špinata. Izliti u namašćeni kalup za tortu, po vrhu posuti parmezanom, staviti nekoliko tankih šnita maslaca i staviti da se peče na 200 stupnjeva. Gotovo je kad porumeni.

Pizza s tijestom od cvjetače

SASTOJCI: za tijesto: 500 g cvjetače (samo cvjetići), 1 jaje, 2 žlice parmezana, 100 g naribane mozzarelle, 1/2 žličice soli, dalmatinski začini, 1 režanj češnjaka; za nadjev: 200 g pasirane rajčice, 1 crvena paprika, 150-200 g šampinjona, 200 g naribanog sira, šunka ili špek (opcionalno), origano, mediteranski začini, sol

Priprema: Cvjetaču očistiti i nakidati na cvjetiće, oprati te staviti u lonac s kipućom i slanom vodom. Kuhati 15-ak minuta da cvjetača potpuno omekša. Ocijediti u cjedilu i dodatno još staviti u čistu krpu te ižmikati vodu koja je ostala u cvjetači. O tome koliko dobro se cvjetača ocijedi od vode ovisit će kvaliteta tijesta. Cvjetaču dodatno usitniti vilicom u posudi kako bi se dobio pire te potom dodati jaje, parmezan, mozzarellu, sol i dalmatinske začine te naribani češnjak.

Prebaciti potom sve u okrugli protvan u koji smo stavili papir za pečenje. Stanjiti rukama i formirati “tijesto”, staviti peći u pećnicu na 200 stupnjeva na dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumeni. Izvaditi iz pećnice, preliti pireom od rajčica u koji smo stavili origano i mediteranske začine te malo soli. Rasporediti po cijeloj površini “tijesta” te na vrh posložiti nadjev koji smo pripremili – papriku očistiti i narezati na šnite, isto tako i šampinjone, a može se staviti i šunka ili špek te na vrh posipati sir i origano. Sastojci za nadjev mogu se kombinirati po želji.

Ključne riječi

Komentara 1

FR
froddo77
13:57 16.06.2019.

Odlično! Napravit ću nešto od ovoga za moju bolju polovicu. Slobodno nas češće počastite zdravim receptima.👌

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije