Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucionarno

Perite voće i povrće na 50 °C kako bi i dalje bilo svježe

hrana
Reuters
09.10.2012.
u 12:36

Više ne morate bacati namirnice iz hladnjaka, dovoljno je da ih samo operete ili odmrznete na točno određenoj temperaturi

Perete li povrće u toploj vodi na oko 50 Celzijevih stupnjeva, ono može ponovno oživjeti i izgubiti gorčinu, dok se kod visokoproteinskih namirnica poput mesa i ribe na toj temperaturi ispiru oksidirajuća ulja i tako se povećava kvaliteta namirnica, tvrdi Kazumasa Hirayama, predstavnik Cooking Technology Research Society. Voće oprano u takvoj vodi postat će slađe i sočnije u roku od dva ili tri dana, a tako će i brže sazreti.

I voće i povrće oprano na ovaj način može dulje trajati. Pranje nije ograničeno samo na voće i povrće, već se može primijeniti i na druge prehrambene proizvode. Time je čak moguće "stvoriti" i bolji okus hrane, potvrdili su to u japanskom restoranu Dellis gdje se metoda primjenjuje u praksi.

Kako prati namirnice?

Vodu zagrijte na 48-50 stupnjeva i u nju stavite namirnice. Lisnato povrće, poput salate i listova kelja, treba prati list po list, dok korjenasto povrće poput mrkve i celera treba lagano trljati rukama od tri do pet minuta. Ostale namirnice poput mesa, ribe i morskih plodova treba prati dvije do tri minute.

Temperatura vode ne bi smjela pasti ispod 43°C jer postaje plodno tlo za razmnožavanje bakterije. Stoga je potrebno redovito mijenjati vodu i održavati temperaturu na 50 stupnjeva stalnim zagrijavanjem.

A odmrzavanje?

Isto tako, voda zagrijana na 50 stupnjeva idealna je za odmrzavanje hrane. Znamo da zamrzavanjem namirnice gube neke hranljive sastojke, no odmrzavajući ih ovom metodom okus je nepromijenjen, piše Rocketnews24.com.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije