Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Šparni' savjeti

Ovo su neka jela koja možete spremiti za manje od 50 kuna

grah
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.12.2013.
u 12:04

Postoji cijelo mnoštvo prijedloga za razna jela koja se mogu pripremiti s "budžetom" od 50 ili manje kuna, no ovaj put ćemo se zadržati na nekoliko njih koji su primjereniji ovim zimskim danima.

Jeste li se ikad zapitali kako napraviti nutritivno bogat obrok za malo novaca? Iako nam se to može činiti neizvedivo s obzirom na cijene koje gotovo svakodnevno rastu, a primanja ostaju ista ili manja, ipak se može skuhati dobar obrok, a da se ne potroši pravo malo bogatstvo.

Iako u ovo zimsko doba cijene povrća dosežu cijene mesa, ipak se mogu naći zdrave, a jeftine namirnice s kojima ćete lako napraviti obrok za četveročlanu obitelj i ostati unutar budžeta od 50 kuna. 

Kupus

Kupus je vrlo izdašna namirnica i nezamjenjiva u zimskim mjesecima. Svježi kupus sadrži  3-50 mg C vitamina, a cijena mu rijetko prelazi pet kuna po kilogramu. Svježi kupus možete pripremiti na više načina.

Kupus sa suhim mesom

Kupus operite i bacite vanjske listove. Izrežite na trakice i pirjajte na luku s malo ulja i komadima slanine. Dodajte sol papar ,vegetu po želji, peršin i češnjak,mljevenu papriku i koncentrat rajčice. Miješajte dok kupus ne pusti svoju tekućinu. Možete dodati i nekoliko nasjeckanih krumpira. Uz ovako pripremljen kupus odlično će "sjesti" suho meso čija je cijena otprilike oko 30-ak kuna po kilogramu.

Zapečeni kupus s mesnim okruglicama

Pirjani kupus kao i u prethodnom receptu, možete zapeći u pećnici s okruglicama od mljevenog mesa. Kupus stavite u vatrostalnu zdjelu, zalijte temeljecem ili vodom. Posložite mesne okruglice i stavite peći. Jednom okrenite okruglice da se ispeku i s donje strane. Možete poslužiti uz pire ili restani krumpir.

Kupus u varivu

U loncu pirjajte luk, dodajte mrkvu na kolutiće, kupus koji ste narezali na trakice i oko pola kilograma mesa po želji te pirjajte uz stalno podlijevanje vodom. Začinite po ukusu. Dodajte krumpir i kuhajte dok ne omekša.

Grah

Iako je grah skuplji nego ikada prije, i dalje je jedna od jako zdravih namirnica koja se tradicionalno priprema u hladnim zimskim mjesecima. S jednim kilogramom graha možete napraviti puni lonac, a po želji možete dodati kiselu repu, ribani kiseli kupus, makarone, kobasice ili suho meso.

Zapečeni grah

Grah na ovakav način možete jednostavno i brzo pripremiti. Poslužite se grahom iz konzerve.  Na vrućem ulju pirjajte luk. Dodajte kuhano suho meso po želji, posolite i popržite. Zatim dodajte i crvenu mljevenu papriku, lovorov list, sok od rajčice, sitno sjeckani ili zgnječeni češnjak i žlicu brašna. Dobro promiješajte i dodajte grah. Dolijte malo vode i pustite da proključa. Zatim sve prebacite u vatrostalnu zdjelu i pecite oko 25 minuta.

Tjestenina

Tjesteninu možete pripremati na mnoštvo načina. Ako ste u prilici napravite sami svoju tjesteninu uz dodatke špinata, mrkve i neke druge kombinacije, a možete je preliti umakom od rajčice, tune, bosiljka, zamiješati s jajima i slaninom ili pak zapeći u pećnici sa sirom i vrhnjem.

Žganci ili kukuruzna krupica

Žgance uvijek možete pripremiti kao prilog jelima, zdravi su i izdašni, a možete ih spremiti kao glavno jelo. Zapržite luk, posebno ukuhajte žgance s malo ribanog parmezana i maslaca. Možete dodati i komadiće slanine koju ste popržili s lukom ili kolutiće kobasice. Gotove žgance stavite u posudu za serviranje, prelijte prženim lukom i poslužite uz kiselo vrhnje.

Razljevača

Iako poznata po mnogim nazivima, razljevaču gotovo svatko zna pripremiti i često se nađe na stolu. Narezani ili naribani krumpir, koji ste začinili po želji, umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu od jaja, brašna i vode i po želji vrhnja. Smjesa mora biti gušća od smjese za palačinke. Nasjeckajte luk i dodajte smjesi u koju ste ubacili krumpir i začine. Sve izlijte u namašćen lim za pečenje i pecite oko 40 minuta dok ne porumeni. Poslužite narezano na kocke uz jogurt, kiselo mlijeko ili  kiselo vrhnje.

Piletina u umaku sa žličnjacima

Piletinu rasijecite na komade, začinite i pirjajte na luku dok ne porumeni. Zatim zalijte vodom ili temeljcem, dodajte mrkvu, posolite i popaprite po želji i kuhajte dok meso ne omekša. Posebno skuhajte žličnjake od griza i jaja, i dodajte ih kao prilog piletini u umaku.

>>Ovih 10 namirnica nikako ne smijete jesti prije odlaska u krevet

>>Laganija i zdravija verzija – Isprobajte lazanje bez tjestenine

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije