Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajne arganova ulja

Otkrijte zašto holivudske zvijezde obožavaju 'marokansko zlato'

Avon
Foto: Avon
1/9
03.08.2012.
u 15:22

Dragocjeno ulje argana, drevnog afričkog stabla koje raste samo u jugozapadnom Maroku, prava je blagodat za kožu i kosu

Pjevačica Stacy Ferguson Fergie u Avonovoj je kampanji odjenula zlatnu haljinu kako bi dočarala blagodati arganova ulja u koje se holivudske zvijezde zaklinju kao čarobni eliksir ljepote nazivajući ga marokanskim zlatom.

Fergie kaže da je već nekoliko kapi arganova ulja dovoljno da joj kosa zablista. I filmska diva Salma Hayek stilizira kosu arganovim uljem kad se u punom sjaju treba pojaviti na crvenom tepihu, baš kao i mlada country zvijezda Taylor Swift. Glumica Eva Mendes ističe kako za prekrasan ten može zahvaliti ne samo genima nego i arganovu ulju...

Tekućim zlatom nazivaju ga i u njegovoj afričkoj domovini. Drevno stablo arganije raste samo u jugozapadnom Maroku i na UNESCO-vom je popisu svjetske baštine. Orašasti arganovi plodovi nalikuju maslinama, a imaju tvrde sjemenke iz kojih se hladnim prešanjem dobiva dragocjeno ulje koje se u Maroku od davnina koristi u njezi kože i kose, prehrani i tradicionalnoj medicini.

Danas je proizvodnja ulja strogo kontrolirana prema “fair trade” načelima, kako bi se rijetka pustinjska stabla što bolje očuvala. Žene iz marokanskog plemena Berbera i danas proizvode ulje ručno, na tradicionalan način.

Dugovječan argan, koji nazivaju drvom života, drevni je simbol izdržljivosti zato što izvrsno podnosi nemilosrdnu pustinjsku klimu. Ako odumre, kažu da nakon sedam godina može ponovno oživjeti.

Arganovo ulje obiluje vitaminom E, mineralima i blagotvornim masnim kiselinama pa sprečava bore i strije, odlično je za masažu i piling. Ne masti kosu, ne začepljuje pore, vrlo brzo se upija, dubinski hidratizira i uravnotežuje ten, pa odlično njeguje i suhu i masnu kožu. Podjednako je blagotvorno za kosu kojoj daje trenutačnu “infuziju”, a preporučuje se i za čvršće i ljepše nokte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije