Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemojte bacati

Ostalo vam je puno hrane od blagdana? Evo kako sve možete iskoristiti ostatke

shutterstock
27.12.2021.
u 07:00

Salata, složenac, pohane palačinke... Zaista ima bezbroj načina da iskoristite ostatke i napravite neko novo jelo.

Dio blagdana se završio, u tijeku su pripreme za doček, a hrane od ručkova i večera koji su se odvijali u krugu najbližih za vikend ima i dalje u velikim količinama - ako ste se pronašli u ovom 'problemu', dosadilo vam je jesti samo komad mesa i prilog, donosimo nekoliko savjeta kako se sve mogu iskoristiti ostaci hrane.

Lagane salate 
Brzo i jednostavno rješenje su salate. Komadići mesa (purica, odojak, teletina) pomiješajte sa radičem, rukolom, matovilcem, kupusom.. Dodajte rajčicu, kuhana jaja, kukuruz i prelijte dresingom od jogurta ili nekim hladnim umakom koji vam je također ostao od blagdana.

Sendviči
Tost ili kruh prepecite na tavi ili u tosteru, dodajte grčki jogurt, salatu, rajčicu i komade mesa. Možete na isti kruh namazati i francusku salatu i po njoj dodati komadiće mesa.

Zašto tijekom blagdana vješamo vijenac na vrata? Pogledajte od kud dolazi taj običaj

Složenac od mlinaca i purice
Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica na jednostavan način napravite sasvim novo jelo. Na malo ulja propirjajte luk i češnjak, zatim napravite bešamel tako da dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko. Kada umak zakipi dodajte žličicu curryja i začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine. Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog. Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu i na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju i dobili ste složenac!

Povrće za krem juhu
Ostaci povrća mogu poslužiti za bogate krem juhe. Na maslinovom ulju i maslacu prepržite nasjeckani češnjak, dodajte mu luk, i povrće po želji. Kada se sve lijepo sjedini usitnite štapnim mikserom i vratite na vatru. Po ukusu dodajte vrhnje i ostale začine. Poslužite toplo.

Pohane palačinke
Ostatke mesa pomiješajte s kiselim krastavcima i preprženim šampinjonima. Ispecite palačinke, napunite smjesom od mesa i pohajte. Poslužite opet uz francusku salatu ili uz umake.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
10:45 27.12.2021.

nikad ne bacam hranu mnogi u svijetu gladuju,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije