Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNI DAN GRAŠEVINE

Osnovan Vinski dvor Princa hrvatskog Podunavlja

Knezevi vinogradi
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
12.10.2013.
u 17:28

Graševina je hrvatska vinska perjanica, najpopularnija i najrasprostranjenija hrvatska vinska sorta

Graševina je najpopularnija i najrasprostranjenija hrvatska vinska sorta. Od nje se u nas spravlja najtraženije vino, i to od onog običnog, samo za gemište, pa sve do najviših, predikatnih razreda. I svijet je, napokon, zahvaljujući trudu proizvođača tog vina, uz ostalo okupljenih u udrugu kojoj je na čelu Vlado Krauthaker prepoznao vrijednost i sorte i vina, pa je i Jancis Robinson (novinarka, u vinskom svijetu institucija sama po sebi) uvela ime graševine izvorno hrvatski u društvo najcjenjenijih svjetskih vina.

Taj su potencijal potvrdili i Steven Spurrier i Tony Hodges; Hodges je stalni suradnik Agrokorovih vinarija, ugledni menadžer i kreator vinskih brendova i imidža, uz ostalog i titule Princ Podunavlja za beljska vina, ili pak „lakoća postojanja“ za Vina Laguna; Spurrier je glasoviti vinski kritičar i publicist, urednik slavnog Decantera. Sada je prvi put posjetio Baranju, bilo je to za prvi Zlatni dan graševine, manifestacije koja će biti tradicionalna i kojom vinarija Vina Belje obilježava završetak berbe. Svečanost je organizirana u starom podrumu Vinarije u Kneževim Vinogradima, a tom je prigodom promoviran i novoosnovani Vinski dvor Princa hrvatskog Podunavlja, svojevrsni klub štovatelja beljskih vina. Proglašena su i četiri prva počasna člana – Steven Spurrier, Tony Hodges, Viktor Bijelić i Goran Pajnić.

Upriličena je i degustacija beljskih graševina, pri čemu su Hodges i Spurrier istaknuli potencijal podunavske graševine kao svjetskog vina. Glavni enolog Marijan Knežević vrlo je stručno opisao graševine koje su bile na degustaciji, od obične, kvalitetne do posebne poslastice, graševine Goldberg, izborne berbe, a sve iz 2012. godine. Rekao je i da je graševina „perjanica njihovog podruma, a po njihovoj se vrhunskoj graševini procjenjuje i domet tog vina“. Predsjednik Uprave Goran Pajnić tom je prigodom istaknuo da je u Belje u dvije godine uloženo 2,3 milijardi kuna. Novi podrum s vinogradima oko njega vrhunac je hrvatskog vinarstva.

>>Graševina ima velike izglede na svjetskoj vinskoj sceni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije