Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bistro pizzeria Maslina

Njoki s ramstekom, a za kraj panaccota s dinjom

Rijeka
Foto: Srđan Hebar
1/5
13.07.2017.
u 10:59

Kraj restorana je najuža ulica u gradu. Ulica šišmiša. Neobično ime dobila je jer se u njoj okupljalo društvo iz pokreta otpora tadašnjoj talijanskoj vlasti, nalazili su se u maloj sobici, pod okriljem noći, pa su ih prozvali ‘šišmiši’. Zgodno.

Trg, hlad, maslina. Da se pronađe ovo mirno mjesto, treba tek skrenuti s Korza te proći ispod riječkog Gradskog tornja sa satom koji dominira gradom. I sjesti. Tu ste...

Iz kuhinje izlazi Dušan Džimbeg (38), šef kuhinje, pa kaže:

– Svako sam jutro prvi na tržnici, u 7 sati. I onda se, punih vrećica, a zna ih biti i više od dvadeset, stižem u kuhinju. Kako je gostiju sve više, a sve namirnice trebam donijeti sam, mislim da ću uskoro zaposliti i jednog šerpu, da mi pomogne – smije se glavnih kuhar.

Sjedimo na Koblerovu trgu, uzeo je i on kratku pauzu, pa objašnjava kako smo sad na mjestu starog placa, na koji su Riječani dolazili po namirnice u 19. stoljeću. Trudi se da mu jelovnik bude sezonski.

– Sad su žute mahune, pa ih gostima poslužujemo s tunom. Ili, radimo desert s dinjom. Na sreću, grad smo koji je blizu Istri, Gorskom kotaru, otocima... Pa je i kuhinja miks svih tih dijelova zemlje.

Kraj restorana je najuža ulica u gradu. Ulica šišmiša. Neobično ime dobila je jer se u njoj okupljalo društvo iz pokreta otpora tadašnjoj talijanskoj vlasti, nalazili su se u maloj sobici, pod okriljem noći, pa su ih prozvali ‘šišmiši’. Zgodno.

– Nismo isključivo turistički restoran, gosti su nam redovito domaći ljudi, radimo cijelu godinu pa, iako nismo dugo otvoreni, tek nam je treća godina, na nas su se Riječani brzo navikli – govori kuhar, a konobarica se uključuje noseći tanjure:

– Mnogi nam gosti dolaze baš svaki dan, a kada nekoga nema, makar i na dan, već se zabrinemo da se nije nešto dogodilo...

Na meniju su im specijaliteti, osim mediteranskih pizza (domaći sušeni pomidor iz njihova vrta) – domaći pljukanci s piletinom i pestom (61 kuna), njoke s konjskim pršutom (49 kn), janjeći carpaccio (67 kn), tuna steak (102 kn)...

– Tijesto razvlačim, naravno sam. No, mi nismo minimalistički restoran, ni ‘finger food’. Želimo da se gost osjeća dobro, da se kod nas zaista i najede. Zato su porcije prave...

Za 76 kuna pojeo sam – njoke s dimljenim ramstekom (49) i panacottu s dinjom (27). Najjeftinije dosad u Istri i Kvarneru. I vrlo fino. Preporuka.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije