Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNE NEW YORKA

Najvredniji dio Berlinskog zida smješten je pod krov kako ga ne bi uništili vremenski uvjeti

New York
Foto: Marijana Marinović
1/8
12.07.2017.
u 20:12

Novinarka, koja već dulje živi u New Yorku, otkriva tajne toga velegrada na koje turist ne može naletjeti, ali može ih naći slijedeći upute

Treći nastavak

 

Tajne New Yorka (1) pročitajte ovdje

Tajne New Yorka (2) pročitajte ovdje

“Ich bin ein Berliner!” (Ja sam Berlinac) čuvena je izjava američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u govoru koji je 1963. održao u Zapadnom Berlinu. Tada je malo tko slutio da će se jednom podijeljeni njemački grad ujediniti, no to se naposljetku dogodilo 1989. simboličnim padom zida, čiji su dijelovi razneseni diljem svijeta: od muzejskih postava do privatnih kolekcija i galerijski su eksponati i “svjedočanstva prošlosti” u drugim svjetskim metropolama.

Tako se i New York može podičiti sa čak pet komada Berlinskog zida, što su se po vrtoglavo visokim cijenama prodavali na aukcijama. U večini slučajeva radi se o vrlo vrijednim crtežima, a taj je trend oslikavanja zida početkom osamdesetih pokrenuo umjetnik Thierry Noir u blizini svog apartmana u Zapadnom Berlinu. Više od četiri metra visok zid postao je “platno” na kojem su prvo berlinski slikari, ulični umjetnici i majstori grafita, a potom i kreativci iz svih dijelova svijeta ostavili svoj pečat.

Golubica mira s vrha zida

Najpoznatiji njujorški komad zida upravo je Noirovo djelo (u paru s drugim umjetnikom Citnyjem) koje je 1990. kupljeno od istočnonjemačke vlade. Prvo je bio postavljen u popularnom Paley Parku, na 53. ulici u blizini Madison avenije, ali od straha da će tom djelu neosporne povijesne i umjetničke vrijednosti naštetiti vremenske nepogode, komad zida prebačen je u zatvoreni prostor. Nalazi se u predvorju zgrade na adresi Madison avenija 520, a može se razgledati sedam dana u tjednu.

No, nisu svi berlinski komadi zida zaštićeni, ostala četiri su na otvorenom. Tako se od 2002. u vrtu Ujedinjenih naroda nalazi dio zida, dar njemačke vlade, koji je originalno bio smješten na Potsdamer Platzu, a od 2004. u čast petnaeste godišnjice pada zida u Kowsky Plazi, pokraj Battery Parka, postavljen je dio koji je ocrtao Kiddy Citny. Djelić zida prisutan je i u popularnom muzeju “Ripleyevo vjerovali ili ne” na Times Squareu, a peti dio se također nalazi u muzeju, u “Intrepid Sea, Air & Space Museum” na Pieru 86 na rijeci Hudson. I taj je komad oslikao Kiddy Citny, a muzeju ga je darovao umjetnik Peter Max, koji je simbolično čekićem i dlijetom izrezbario golubicu u kamenu i postavio je na vrh zida, kao simbol slobode.

Ako u gradu s tisućama krovnih vrtova i terasa za jedan kažu da ima najbolji pogled na Manhattanu, onda ga svakako vrijedi posjetiti. Riječ je o vrtu na krovu Metropolitan muzeja, sa spektakularnim pogledom na cijeli istočni dio grada i Petu aveniju, potom hotel “Plaza” i Central Park, kao i na predivne zgrade poput Dakote i San Rema na Upper West Sideu.

Vrt je otvoren u ljeto prije točno 30 godina, a zovu ga još i Cantorovim vrtom u čast njegovih mecena: Iris i Geralda Cantora, koji su dali novac za njegovu gradnju. Inače, mnogi ne znaju da se u MET-u ne treba platiti preporučena cijena ulaznice od 25 dolara: muzej se, naime, financira od donacija (najviše bogatih Židova) i dovoljno je na blagajni darovati neku simboličnu svotu (pet dolara je sasvim pristojno).

Ovo nije mjesto za selfieje

Taj najveći američki muzej jedan je od najpopularnijih u svijetu, s lanjskom posjećenošću većom od 6,5 milijuna ljudi, no samo rijetki od njih znaju da se pravi dragulj krije – na krovu.

Do njega se dolazi kompliciranim putem: kroz labirint galerija potrebno je naći dizalo na drugom katu, a kad se iskrcate na četvrti kat, trebate se uskim stubištem popeti još kat i pol do krova.

Kritičari koji pišu o likovnoj umjetnosti i slavnom muzeju protive se populariziranju tog mjesta uz objašnjenje da se na taj način odvraća pažnja od onog bitnog – umjetnosti.

Tvrde da posjetitelji dolaze samo snimiti selfie umjesto da uživaju u umjetničkim instalacijama. Jednom godišnje u protekla dva desetljeća razni su renomirani umjetnici imali priliku održati izložbu na krovu. Do sada su tu čast imali: Jeff Koons, Roy Lichtenstein, David Smith, Cornelia Parker..., a najnovija instalacija “Teatar nestanka” argentinskog umjetnika Adriana Villara Rojasa otvorena je u travnju i traje do kraja listopada i zatvaranja vrta.

Posebnost je izložbe što je umjetnik istraživao i upotrijebio muzejske eksponate kako bi napravio replike poput egipatskih božanstava ili indijskih ratnika upotrijebivši 3D printer.

Komentara 1

KS
komsijski_susjed
20:33 12.07.2017.

imam i ja parce Berlinskog zida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije