Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNE NEW YORKA

Hrvat koji želi zaprositi dragu pločicom na klupi mora imati 69.000 kn

central park
Foto: Marijana Marinović
1/5
10.07.2017.
u 15:03

Novinarka koja već dulje vrijeme živi u New Yorku otkriva tajne ovog velegrada na koje turist ne može naletjeti, ali može ih naći slijedeći upute

Zaljubljeni ste? Želite nekome iskazati vječnu ljubav? Ispisati omiljene stihove? Zaprositi voljenu osobu? Oprostiti se od nekoga? Ili jednostavno ostaviti trag za sobom? I sve to na originalan, no i poprilično skup način?

Na klupi u Central Parku možete platiti natpis, no stajat će vas 10 tisuća dolara (oko 69.000 kuna). Zelena oaza u srcu New Yorka koju godišnje posjeti 43 milijuna ljudi još od 1986. godine nudi mogućnost kupnje metalne pločice na koju možete ugravirati što želite, a isključene su samo prostote, izrazi netrpeljivosti i reklame. Program “Posvojite klupu” pokrenuo je Konzervatorski odjel Central Parka, a od ukupno 9485 klupa do sada ih je “posvojeno” oko 4200. U početku je cijena bila 5000 dolara, no kako je s vremenom to postao unosan biznis, cijena se udvostručila. Uostalom, zainteresiranih ne nedostaje i to sa svih strana svijeta, primjerice jedan je japanski par koji se upoznao prije 23 godine u New Yorku odlučio svoju privrženost “gradu koji nikada ne spava” iskazati porukom zahvale na klupi.

Djed je ‘posvojio’ pet klupa

Među prvima rasprodale su se klupe s pogledom na jezera, a najčešće poruke koje se ispisuju su one ljubavne bračnih parova ili roditelja prema djeci, kao i uspomene na preminule, među kojima su i oproštaji od četveronožnih ljubimaca. Ima i posveta izgubljenim prijateljima, veteranima i tragično stradalima u terorističkom napadu 11. rujna, ali i onih ležernih poput: “Svaki dan sam sjedio na ovoj klupi i divio se ljepoti parka”. Jedna je vremešna gospođa prije tri godine platila posvetu samoj sebi kako bi je po nečemu pamtili kada otputuje na drugi svijet, no zasigurno će je se sjećati po životnoj strasti – još uvijek je živahna, energična i aktivna na raznim društvenim događajima. Jedan je ponosni djed “posvojio” čak pet klupa, po jednu za svako unuče, a dobit će ih na dar kada navrše 16 godina. U slučaju da im se ne sviđa djedova poruka, mogu promijeniti pločicu, ali to će platiti dodatnih tisuću dolara. Među vlasnicima pločice nalazi se i zaposlenik parka, 59-godišnji Louis Young, zadužen za održavanje klupa i graviranje. Velikodušni bogati klijent, koji je “posvojio” čak 18 klupa, posvetio mu je jednu: “Louisu Youngu za njegovu brigu i posvećenost Central Parku od 1985.” No, jedna od najromantičnijih priča s klupe je ona o zarukama Enriquea iz Bogote i Chrissy s Floride. Upoznali su se prije tri godine u New Yorku na prijateljevu rođendanu i zaljubili. Godinu poslije Enrique ju je odlučio zaprositi putem poruke na klupi koja je nadahnuta prosidbom, odnosno riječima Rhetta Butlera upućenima Scarlett O`Hara u filmu “Prohujalo s vihorom” koja glasi: “Moja najdraža Chrissy, reci da ćeš se udati za mene. S ljubavlju i obećanjem. Enrique. Lipanj 2015.” Plan mu je jedino pokvarila kiša koja je tog dana, kada je pozvao svoju dragu da mu se pridruži na trčanju, lijevala kao iz kabla. Ni ne sluteći što je čeka, njegova Chrissy ljutito je trčkarala s njim po parku, pokisla kao miš, dok je on tražio klupu. I taman kad se htjela izvikati i otići, pokazao joj je pločicu na klupi. Buduća mlada razvedrila se kao nebo poslije kiše, čemu je pomogao i dijamantni prsten Enriqueove bake koji joj je klečeći stavio na ruku.

Foto: Marijana Marinović

Legende kažu da je još Aleksandar Veliki volio poslasticu načinjenu od leda i meda, a za vrijeme Rimskog Carstva Klaudije Cezar slao je vojnike u planine po snijeg da bi ga miješao s voćem i prirodnim sokovima. No, sladoled je navodno otkriven za vrijeme dinastije Tang u Kini, barem se tako vole pohvaliti u The Original Chinatown Ice Cream Factory na Manhattanu. Sladoledarnica je jedan od gastronomskih bisera Kineske četvrti, a smještena je u prizemlju zgrade u 65 Bayard Street na kojoj je izvješena zastava sa smiješnim zmajem i sladoledom. Taj je zmaj ujedno i maskota radnje koju je obitelj Seid otvorila još 1978., a vlasnici su ga odlučili brendirati pa tako on krasi i kape, majice i trenirke.

Sladoled kao pita od bundeve

U četiri desetljeća njihova “tvornica sladoleda” prerasla je lokalne okvire i redovito je na popisu deset najboljih prodavaonica sladoleda u New Yorku, ponajviše zbog egzotičnih okusa. U ponudi je čak 30-ak vrsta sladoleda, od onih neobičnih poput sladoleda od wasabija, crnog sezama, avokada, zelenog čaja, maslaca od kikirikija i đumbira do uobičajenih poput čokolade i vanilije. A svoje kuglice možete i preliti egzotičnim preljevima poput gustog umaka od crvenog graha ili slatkasto-kiselog od ličija (azijske trešnje sočnog bijelog mesa). Specijaliteti kuće su sorbeti, a među najtraženijima su oni od ličija, lubenice i borovnice. Ono što svakako treba kušati je sladoled s okusom pite od bundeve. New York nudi čak i to.  

  

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
22:01 10.07.2017.

ne lazi te vis VL, njujor je bez vezen grad,,, isaran i prljav,,,tam se nezna ni tko pije nit ko placa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije