Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavajte ih

Nemojte to raditi: Ove pogreške u brisanju prašine mogu oštetiti vaš namještaj!

Shutterstock
19.02.2023.
u 11:11

Brisanjem prašine suhom krpom samo raznosite prašinu na druga mjesta i vaš je posao zapravo kontraproduktivan

Svi smo to učinili barem jednom: samo zgrabili najbližu krpu ili ručnik kako bismo očistili prašinu s površine, što površinu odmah načini čišćom. Možda nećete primijetiti trenutnu štetu kada stolić za kavu ili pultove obrišete suhom krpom, ali prema Abeu Navasu, generalnom direktoru Emily's Maids, servisa za čišćenje sa sjedištem u Dallasu, zapravo radite dvije potencijalno štetne stvari za namještaj, piše Apartment Therapy

Stavljate sol na mrlje ili one od vina čistite vodom? Kakve pogreške! I ovo radite krivo..

1/8

- Prvo, stavljanje suhe krpe na površinu samo okolo širi prašinu, koja je u osnovi samo prljavština i velike mrtve čestice kože. Dakle, vaš rad je zapravo kontraproduktivan, jer prljavština ili završi na podu ili u zraku, a zatim se vrati na površinu koju pokušavate očistiti. Prašina je samo nakupina sitnih čestica na površini, tako da će svaki mali poremećaj odletjeti u zrak. Vaša krpa ne zadržava prašinu; samo ju pomiče - kaže Navas. 

Kao drugo, suha krpa bi zapravo mogla dugoročno oštetiti vaš namještaj. Lisa Torelli-Sauer, urednica na web stranici Sensible Digs za ulaganja u kuće, uspoređuje brisanje prašine suhom krpom s pranjem lica brusnim papirom.

- Suho brisanje prašine izgrebat će površinu vašeg namještaja, uništavajući završni sloj. Kao opće pravilo, koristite samo suhu krpu na gotovoj površini ako je površina već mokra, na primjer ako čistite proliveno ili ga polirate nakon upotrebe proizvoda za čišćenje na bazi vode- objasnila je.

Najbolji način za brisanje prašine

Bacite suhu krpu. Postoje učinkovite tehnike uklanjanja prašine koje će zaštititi vaš namještaj i druge površine od oštećenja, a definitivno će na kraju učiniti bolji posao uklanjanja prašine.

Za brzo čišćenje prašine možete koristiti alate koje vjerojatno već imate u svom domu. Navas preporučuje da vlažnom krpom od mikrovlakana obrišete zahvaćenu površinu kako biste prikupili zalutale čestice. Za temeljitiji posao, za pokrivanje veće površine ili za dosezanje teže dostupnih područja, možete koristiti alat za brisanje prašine ili nastavak za crijevo na svom usisavaču.

Druga mogućnost je da umjesto suhe krpe, tu istu krpu poprskate sredstvom za čišćenje prašine, što će rezultirati boljim brisanjem prašine i ne oštećen namještaj koji pokušavate održavati. Možete se odlučiti za neko klasično sredstvo za čišćenje ili DIY sredstvo — probajte mješavinu vode, ulja (maslinovog ulja, ulja jojobe ili bilo kojeg drugog) i kastiljskog sapuna (da djeluje kao emulgator). Ili jednostavno zgrabite elektrostatičku krpu za prašinu koja pomoću statike privlači čestice prašine i prljavštine.

Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije