Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAGODE NAJopasnije

Ovo je najprljavije voće i povrće – zbog uporabe pesticida

jagode
Foto: Borna Filić/PIXSELL
10.03.2017.
u 11:00

Utvrđeno je da su jagode najviše kontaminirane pesticidima

Prije nego što krenete u kupnju voća i povrća, razmislite dva puta što ćete uzeti s polica i kako će izgledati voće i povrće koje kupujete. 

Otkrića koja donosimo dio su istraživanja  EWG-a iz 2017., za koje je najviše zaslužna Sonya Lunder, a uz nju su na istraživanju radili i liječnici American Academy of Pediatricsa. Za ovo istraživanje odabrali su naziv "Dirty Dozen" i "Clean Fifteen". Nakon istraživanja, napravili su popis namirnica s najviše pesticida.. 

Otkrivaju da čak i niske razine izloženosti pesticidima mogu biti štetne za bebe. Zbog toga znanstvenici upozoravaju roditelje i staratelje da smanje izloženost naših najmlađih takvoj prehrani. 

Već drugu godinu zaredom utvrđeno je da su jagode pesticidima najviše kontaminirano voće. One se nalaze na vrhu ljestvice. Ove godine čak je potvrđeno da su u jagodama pronađeni tragovi 20 različitih pesticida. 

Jagode slijede špinat i nektarine.

Čak 75 posto uzoraka špinata potvrđuje da se za uzgoj špinata koriste isti pesticidi isti koji se upotrebljavaju u borbi protiv uši ili kao sredstva za odbijanje komaraca. Takvi pesticidi mogu dovesti do oštećenja živčanog sustava. 

Sigurno se pitate što se može kupiti, a da nije uzgajano uz pomoć pesticida. 

Utvrdili su da su kukuruz i avokado najsigurnije namirnice. Samo je jedan posto proizvoda bio je genetski modificiran. Za razliku od jagoda i špinata, složit ćemo se da je kukuruz u velikoj prednosti i ne moramo strahovati da će među tih jedan posto biti baš onaj proizvod koji smo kupili. 

Proizvodi na kojima je nađeno najviše pesticida:

Jagode
Špinat
Nektarine
Jabuke
Breskve
Kruške
Trešnje / višnje
Grožđe
Celer
Rajčice
Slatka paprika
Krumpir

Proizvodi koji se uzgajaju s najmanje pesticida: 

Slatki kukuruz
Avokado
Ananas
Kupus
Luk
Slatki grašak smrznuti
Papaja
Šparoga
Mango
Patlidžan
Medljika dinja
Kivi
Dinja
Karfiol
Grejp

>>Ovim namirnicama pojačajte svoj seksualni život

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar lazarus
lazarus
13:54 10.03.2017.

Koga briga za stanje u USA, provedite istraživanje ovdje da mi saznamo kakvo voće i povrće jedemo.

SL
slatix
13:12 10.03.2017.

Nije isto voće i povrće koje se guli raste u zemlji i koje se jede sa korom. Krumpir raste u zemlji ne prska se direktno. Jabuka se jede sa korom nektarina ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije