Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalorijske bombe

Najkaloričniji sendvič na svijetu dokaz da fast food stvara ovisnost

'hamburger1_nnn_ziv_250610'
''
26.06.2010.
u 13:17

U nas na sreću nema tako kalorična sendviča, ali postoje kombinacije koje su kalorijske bombe

Dok američke i britanske vlasti apeliraju na što zdraviju prehranu u školama jer se broj pretile djece vrtoglavo penje, američki fast food lanac Friendly’s tržištu je ponudio najkaloričniji sendvič na svijetu. Ta kalorijska bomba između dvije polovice peciva sadrži dva komada goveđeg mesa, punomasni topljeni sir, punomasni mliječni umak te povrće u tragovima. To su osudili svi nutricionisti, no pisanjem su sendviču upravo oni priskrbili neviđenu reklamu pa sada svi hrle kušati tu masnu poslasticu. 

Vraćaju se po još 

– Naš je sendvič vrlo ukusan i svi koji su ga kušali vraćaju se po još – kažu u prozvanom Friendly’su. 

Nutricionisti pak govore kako je taj sendvič najbolji dokaze teze da fast food stvara ovisnost. Osim toga, kaže Brian Atkins iz Američkog društva nutricionista, pogreška je u jednome obroku. S tom se tvrdnjom slaže i domaća nutricionistica Sanja Poklepović koju iznenađuje takvo pretjerivanje: 

– 1500 kalorija zadovoljava dnevne energetske potrebe odrasle žene od 50-ak kilograma koja radi neki sjedilački posao. Pojede li sve u jednom obroku, recimo ručku, sigurno će do večeri ogladnjeti. Hranjenje ovakvim namirnicama vodi ravno u pretilost.

Najkaloričniji sendvič u nas je kebab, a McDonald’sov Big Mac sadrži čak tri puta manje kalorija od Friendly’sove inačice. 

Natjecanje u kalorijama 

Ipak, zabrinjavajući je trend natjecanje fast food lanaca u smišljanju najkaloričnijih namirnica. Podsjetimo, prije nekoliko tjedana svijet je šokirao najkaloričniji napitak – shake koji u tri decilitra sadrži čak 2000 kalorija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije