Naslovnica Lifestyle Gourmet

Najbolji njoki su domaći, doznajte kako ih možete sami napraviti

Znate li napraviti dobre domaće njoke (od krumpira)? Ne? Lidia Bastianich tvrdi da su najbolji na svijetu oni domaći i ima savršen recept za vas.
01. ožujka 2010. u 16:05 0 komentara 147147 prikaza
njoke

Znate li napraviti dobre domaće njoke (od krumpira)? Ne? Lidia Bastianich tvrdi da su najbolji na svijetu oni domaći i ima savršen recept za vas.

Potrebno:

750 g krumpira
¾ žličice soli
1 veliko jaje, dobro istučeno
1 ½ do 2 šalice višenamjenskog brašna

Kuhajte krumpir u kori, ali nemojte ga prekuhati i dopustiti da mu se raspuca kora. Ocijedite.

Čim se krumpiri rashlade, ogulite im koru i protisnite ih, raširite, pospite solju i pustite da se suše i hlade 20-ak minuta. Na krumpir izlijte istučeno jaje i dodajte 1 šalicu brašna. Skupite masu i mijesite, pomalo dodajući brašno. Tijesto neka bude lagano; što ga više mijesite, tražit će više brašna, što ne želite, jer dodavanjem previše brašna njoki postaju teški i suhi. Dobar kriterij je prerezati masu napola i pogledati strukturu. Tijesto bi trebalo biti puno malih rupica. Razrežite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u dugačku kobasicu i narežite na komadiće od oko 1 ½ cm. Trebali biste dobiti sedamdesetak njoka.

Uzmite komadić tijesta, naslonite ga prerezanom stranom na zupce vilice te ga pokretom palca umočenog u brašno istovremeno stisnite i gurnite s vilice na pobrašnjenu dasku. S jedne strane bi trebala ostati rupa od palca, a s druge tragovi vilice. Napravite isto sa svim komadićima tijesta, a zatim gotove njoke pokrijte čistom krpom. Sada ih treba odmah skuhati ili naglo zamrznuti.

Ako ih odmah kuhate, uzavrijte veliki lonac posoljene vode i bacajte pet do šest njoka istovremeno u uzavrelu vodu: što je lonac veći, to će manje vremena trebati da voda opet zakipi. Kad voda zakipi, kuhajte 2 do 3 minute, odnosno dok se njoki ne dignu na površinu. Ako njoke zamrzavate, rasprostrite ih tako da se ne dodiruju, na pobrašnjenu podlogu koja stane u zamrzivač i zamrznite. Kad se nakon otprilike 2 sata stvrdnu, stresite s njih višak brašna i zatvorite u plastične vrećice. Mogu stajati do 6 tjedana. Smrznute njoke kuhajte u dva navrata, u dvostuko većoj količini vode. S obzirom na to da smrznuti njoki rashlade vodu za kuhanje, ako ih u loncu ima previše, raspast će se prije nego što voda ponovno zakipi.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message