Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imamo i savjete za pripremu

Mučite se s motanjem sarme? Pratite ove upute i ispast će odlično

Sarma
Marko Jurinec/PIXSELL
02.12.2021.
u 07:00

Ovom metodom izbjeći ćete da se otvori tijekom kuhanja i raspadne.

Ovo tradicionalno jelo priprema se u gotovo svim kućanstvima čim počnu padati temperature, a ako ste novi u kuhanju sarme onda će vam ovi savjeti sigurno koristiti. Priprema zapravo nije uopće teška, ima svega nekoliko stvari na koje treba pripaziti, a ako ih slijedite ispast će baš poput mamine i bakine. 

Kupus je jedan od najvažnijih dijelova sarme i nije svaki dobar za pripremu. Kupite ukiseljeni domaći kupus na tržnici radije nego vakuumirani u trgovini.

Naravno, važno je i meso! Najbolja kombinacija je mješavina svinjske plećke i vrata, a odlično je i ako to možete kupiti u obližnjoj mesnici kod provjerenog prodavača kako biste si osigurali što bolje komade koji će dati posebnu aromu ovom jelu. Možete motati sirovo u kupus, a možete ga i lagano prodinstati na tavi kako biste izbjegli grudice i velike komade stisnutog mesa. 

Osim toga, kupite i malo dimljenog mesa i stavite ga na dno i na vrh lonca, dat će poseban okus. 

Ako primijetite zelenu boju na krumpiru, nemojte ga jesti!

Rižu nije potrebno kuhati nego je samo nekoliko minuta potopiti u vodi i pomiješati s mesom te dodati začine po želji.

Jedan dio s kojim se mnogi muče, a zapravo uopće nije toliko kompliciran je motanje sarme. Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga mesom - nemojte staviti ni premalo ni previše, sve ovisi o veličini kupusa. Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i uvrnite donji dio. Pritisnite list čvrsto kako vam tijekom kuhanja meso ne bi ispadalo vas. 

Sarme slažite u lonac okomito, a ne vodoravno - tako se neće odmotati tijekom kuhanja i lakše ćete je izvaditi jednom kada je gotova. 

Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja!

Krumpire ne biste trebali izbaciti iz prehrane, čak niti ako želite izgubiti kilograme

Sarma
1/4
Ključne riječi

Komentara 1

TV
tiha_voda
16:08 03.12.2021.

Volim ovakve "savjete" tipa 'nemojte staviti ni premalo ni previše' sada znamo koliko točno treba staviti. Naravno nije dobro ni premalo ni previše, znači treba staviti baš koliko treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije