Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

MSC Cruises produžuje plan proširenja flote do 2030. godine, uz fokus na tehnologiju zaštite okoliša nove generacije

MSC Cruises
Foto: Promo
21.01.2020.
u 10:58

MSC Cruises i Chantiers de l'Atlantique su danas produžili svoje partnerstvo na sljedeće desetljeće s dodatna dva projekta.

MSC Cruises i Chantiers de l'Atlantique su dodatno osnažili svoje dugoročno partnerstvo s nizom strateških najava na današnjoj ceremoniji koja je održana u palači Matignon, službenoj rezidenciji francuskog premijera. Svečanosti je prisustvovao Édouard Philippe, premijer Francuske, Gianluigi Aponte, osnivač i izvršni predsjednik MSC Grupe, Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik MSC Cruisesa i Laurent Castaing generalni direktor Chantiers de l'Atlantique-a.

Dvije kompanije su najprije najavile potpisivanje ugovora za izgradnju trećeg i četvrtog broda klase MSC World s pogonom na LNG koji će biti isporučeni 2025. i 2027. godine. Prvi od dva prethodno naručena broda iste klase je već u izgradnji u brodogradilištu Chantiers de l'Atlantique u Saint-Nazaireu, a floti će se pridružiti 2022. godine. Ukupne zapremnine od 205.000 bruto tona, postat će najveći brod kojim upravlja europska kompanija za kružna putovanja te prvi brod za kružna putovanja na LNG pogon izgrađen u Francuskoj. U usporedbi sa standardnim brodskim gorivom, LNG smanjuje emisiju sumpora i krutih čestica za 99%, emisiju NOx za 85%, a CO2 za 20%.

Ovi ugovori predstavljaju kapitalno ulaganje MSC Cruisesa koje će premašiti 2 milijarde eura, a procjenjuje se da će proizvesti 14 milijuna dodatnih radnih sati što je ekvivalentno brojci od 2.400 radnih mjesta s punim radnim vremenom u sljedeće tri i pol godine, izravno podržano spomenutim narudžbama. Današnji ugovor omogućuje brodogradilištu početak rada sa stotinama dobavljača i kooperanata koji su uključeni u projekt te pokretanje novog ciklusa koji će uvelike koristiti francuskoj ekonomiji.

MSC Cruises i Chantiers de l'Atlantique su danas produžili svoje partnerstvo na sljedeće desetljeće s dodatna dva projekta. Kompanije su najprije potpisale Memorandum o razumijevanju (MoU) za razvoj još jednog novog prototipa brodova za kružna putovanja na LNG pogon koji će ploviti pod brendom MSC Cruisesa. Za ovaj projekt će se MSC Cruises, brodogradilište i ostali partneri usredotočiti na razvoj tehnologija zaštite okoliša usklađenih s vizijom Međunarodne pomorske organizacije za 2030. i 2050. godinu. Četiri broda ove nove klase predstavljaju kapitalnu investiciju koja premašuje 4 milijarde eura i proizvodi dodatnih 30 milijuna radnih sati za brodogradilište, dobavljače i kooperante koji su uključeni u projekt.

Drugi Memorandum o razumijevanju podrazumijeva partnerstvo MSC Cruisesa i Chantiers de l'Atlantique-a u razvoju još jednog inovativnog prototipa klase brodova s kojim žele istražiti mogućnosti koje snaga vjetra i druge napredne tehnologije mogu donijeti putničkom brodarstvu.

Tri sporazuma koja su potpisana danas predstavljaju ulaganje u francusko gospodarstvo veće od 6,5 milijardi eura.

Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik MSC Cruisesa, rekao je: „Tri sporazuma potpisana danas produžuju naš investicijski plan do 2030. godine. Oni proizlaze iz izuzetnog partnerstva s Chantiers de l'Atlantique-om koje je već isporučilo 15 inovativnih brodova za kružna putovanja u protekla dva desetljeća, a još mnogo brodova će oživjeti u pristaništima Saint-Nazairea u sljedećih deset godina.“

Laurent Castaing, generalni direktor Chantiers de l'Atlantique-a, izjavio je: „Zaista smo ponosni i sretni što smo izgradili izvanredan odnos s MSC Cruises-om, temeljen na međusobnom povjerenju i vođen duhom inovacije. Obje kompanije su posvećene oblikovanju kružnih putovanja budućnosti i razvoju brodskih koncepata koji nadilaze trenutačne ekološke standarde. Naše kompanije surađuju već dvadeset godina, a novi projekti nam omogućuju da s entuzijazmom gledamo prema budućnosti.“

MSC Cruises se zalaže za budućnost s nultim utjecajem na okoliš investirajući u ubrzani razvoj novih energetskih rješenja i tehnologija zaštite okoliša koje će to omogućiti. Od 1.1.2020. godine MSC Cruises je postao prva veća kompanija za kružna putovanja s karbonski neutralnim brodskim operacijama. Budući da je većina današnjih naprednih tehnologija zaštite okoliša još nedostatna da bi to postigli, dok istovremeno radi na minimiziranju i kontinuiranom smanjenju svog utjecaja na okoliš, MSC Cruises kompenzira sve CO2 emisije svoje flote kroz portfelj projekata za kompenzaciju ugljika, uz najviše standarde.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije