Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je nastao recept?

Legenda o tome kako su nastala jaja Benedikt još uvijek intrigira javnost

Shutterstock
16.04.2020.
u 12:20

Danas ovo popularno i mnogima omiljeno jelo slavi svoj dan, u nastavku pričitajte teorije o njegovu nastanku

Postoje dvije priče o nastanku 'Eggs Benedict' odnosno 'jaja Benedikt', ali jedno je sigurno, a to je da su nastala prije više od sto godina.

U prvoj priči zasluge za nastanak idu jednom newyorškom, ali i prvom restoranu otvorenom u Americi - "Delmonico's". Njihov glavni chef bio je Charles Ranhofer, veliki celebrity chef tog vremena. Među gostima su tih godina bili kapetan Le Grand Benedict i njegova supruga Emma, koja se zasitila ponudom na jelovniku, pa je chefa tražila da izmisli novo jelo. Opisala je nešto poput današnjih jaja Benedikt, a recept koji je tada izmislio upravo je tako i nazvao kada ga je uvrstio u svoju kuharicu "The Epicurean".

Prema drugoj priči te godine kada je chef Ranhofer objavio svoju kuharicu, Lemuel Benedict, burzovni mešetar i pripadnik otmjene obitelji iz New Yorka koji je bio poznat kao 'dandy' i 'playboy', jednog jutra nakon burne noći svratio je u stari Waldorf Hotel na Petoj aveniji, a kako bi se riješio mamurluka zatražio je da mu donesu tost s maslacem, hrskavu slaninu, dva poširana jaja i posudu s hollandaise umakom. Kuharu iz hotela, Oscaru Tschirkyu se to toliko svidjelo da je jelo odlučio uvrstiti u svoj jelovnik, samo je tost zamijenio okruglim pecivom, a slaninu šunkom.

S vremenom je jelo dobilo brojne varijante poput "Eggs Florentine" - sa špinatom umjesto šunkom, te "Eggs Provençal" - s umakom béarnaise umjesto hollandaise, a toliko je postalo popularno da je 16. travnja proglašen njegovim danom.

U videu pogledajte recept:

Sastojci koji su vam potrebni:
4 jaja
4 kriške kuhane šunke
4 kriške bijelog kruha
umak holandez
1 lovorov list
5 klinčića
5 zrna crnog papra
5 g šećera
10 g maslaca
125 ml octa
1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

Priprema:
Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.

Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat. Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja. U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).

Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.

Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije