Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Tajne vina

Kutjevo – najveća arhiva vina u ovom dijelu Europe

Kutjevačku vinsku arhivu ustrojila je još 1890-ih godina obitelj Turković, tadašnji vlasnici vlastelinstva Kutjevo. U 2. svjetskom ratu arhiva je poharana, no od 1947. godine do danas sustavno je uređena.
20. prosinca 2017. u 17:00 1912 prikaza
Kutjevo – najveća arhiva vina u ovom dijelu Europe
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/7

Ulazeći u svijet arhivskih vina, već na početku važno je znati da se najbolja bijela i crna vina na svom putu kroz vrijeme u posebnim uvjetima dozrijevanjem mogu preobraziti, tako da postanu bitno bolja i drugačija nego dok su mlada.

Jedinstvenost arhivskih vina prate brojne specifičnosti, a zajedničko im je da mogu nastati i opstati samo kod najboljih vinogradara i vinara, u posebnoj slozi prirodnih faktora i znalačkim uvjetima njegovanja te uz veliko iskustvo arhiviranja. Kutjevo već jako dugo i često samozatajno u tome prednjači u Hrvatskoj.

Kutjevačku vinsku arhivu ustrojila je još 1890-ih godina obitelj Turković, tadašnji vlasnici vlastelinstva Kutjevo. U 2. svjetskom ratu arhiva je poharana, no od 1947. godine do danas sustavno je uređena.

Danas predstavlja najbogatiju vinsku arhivu Hrvatske te šire ovog dijela Europe.

Kutjevo – najveća arhiva vina u ovom dijelu Europe | Autor : PROMO Foto: PROMO

Ova vina se posebno pripremaju od najboljeg grožđa, malog uroda po čokotu, duge kontrolirane fermentacije na posebno niskoj temperaturi od 8 °C gdje vrenje traje više od pola godine da se sačuvaju svojstva. Vina se čuvaju na temperaturi od 8 °C i prostoru relativne vlažnosti 80 – 90 %.

U Kutjevu ne daju reći da vino stari, već kažu da vino putuje kroz vrijeme i dobiva najbolje osobine. Tek jedan dio posebnosti može se opisati, a za ostali ponestane riječi.

KADA IH KONZUMIRATI?
Samo u najsvečanijim prigodama, predano i polako, s dužnom i velikom pažnjom. U slijedu jela poslužuju se većinom jedno pola sata iza desertnih vina i slastica.

KAKO IH KONZUMIRATI?
Potrebno ih je ranije prozračiti, bijela otvaranjem boce, a crna otvaranjem i dekantiranjem jer su bouqueti komprimirani i postupno se oslobađaju. Traže polaganu konzumaciju jer se svakih nekoliko minuta drugačije otvaraju i podastiru neku novu notu, lijepu i uzbudljivu. Bijela vina poslužuju se na temperaturi od 12°C, a crna na 20-22°C.

Arhivska vina idealan su poklon za najvažnije blagdanske trenutke.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade