Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOJE I ZDRAVLJE

Kromoterapijom do boljeg raspoloženja

03.12.2008.
u 11:53

Dobro je poznata teorija kako boje izrazito utječu na naše raspoloženje tako da ne čudi da su se proučavanjem povezanosti boja i ljudskog tijela i psihe tijekom povijesti bavili brojni narodi od indijske vedske medicine, indijanskih plemena preko Kineza do današnjih alternativnih subkultura ali i nekih vidova zapadnjačke medicine.

Kromoterapija ili terapija bojama i kod nas se sve više koristi za uravnoteženje organizma i stimuliranje procesa ozdravljenja.

O čemu se tu zapravo radi?

Kromoterapeuti koriste obojenu svjetlost za poboljšavanje stanja organizma ili psihičkog liječenja različitih mentalnih i fizičkih poremećaja pa tu vrstu terapiju koriste i mnogi centri diljem svijeta kako bi što više pomogli mentalno retardiranoj djeci.

Postoji precizan odnos između svjetlu i zdravlja. Sunce emitira svjetlo bez kojeg, kako znamo, ne bi bilo života budući su sunčeve zrake regulatori između bioritmova tijela, odnosno dan i noć, koji vremenom variraju redovitu funkciju metabolizma.

Svjetlo je također boja, a boja je elektromagnetska frekvencija posebne valne duljine. Ljudsko tijelo je pak sastavljeno od atoma koji vibriraju prema određenim valnim frekvencijama (time i prema svjetlu), a bolest je promjena tih frekvencija.

Metode koje pruža kromoterapija mogu biti različite ali i međusobno komplementarne. Jedna od jednostavnijih terapija je ona putem hrane. Mnogi terapeuti često preporučaju proširenje određene boje koja je organizmu potrebna na područje hrane.

Tako, u slučaju da je terapeutska boja žuta preporuča se jesti žutanjak, bundeve, jabuke, šafran ili limun, no, ako je pak plava dobro je jesti hranu u toj boji poput šljiva, borovnica ili murva.

Zanimljivo je da se čak i boja zidova u prostoru u kojem živite treba prilagoditi terapijskoj boji.

Malo složenija terapija bojama je primjerice ona u kojoj kromoterapeuti polažu komadiće obojene tkanine na različite zone koje se odabiru sukladno kriterijima kineske medicine i akupunkture, a postoje i još kupke svjetlom te osvjetljavanje obojenom svjetlosti posebnih aparatura okruženje gdje se pacijent nalazi.

Također je zanimljiva i informacija da se sustav za kromoterapiju može ugraditi i u hidromasažnu tuš kabinu ili kadu što znači da se ova terapija danas može primjenjivati i kod kuće. Naime, uglavnom se radi s pet osnovnih boja, a to su zelena, plava, žuta, narančasta i crvena.

CRVENA BOJA

Rješava depresiju, dišne probleme, stres, groznicu, reumatizam. Potiče cirkulaciju, oživljava organizam i jača srce te zagrijava i ublažava bol. Ne preporuča se kod povišenog krvnog tlaka, upalnih procesa, temperature, razdražljivosti i emotivnih poremećaja.

ŽUTA BOJA

Pospješuje izbacivanje toksina iz jetre, aktivira motorički i živčani sustav. Pomaže kod problema probavnog sustava, dijabetesa, ekcema i dr., a izbjegava se kod raznih upala, povišene temperature i psihičkih smetnji i uznemirenosti.

Potiče rad štitnjače, pomaže asimilaciju kalcija, olakšava disanje te pomaže kod astme i srodnih bolesti. Izuzetno je dobra kod rješavanja prekomjerne tjelesne težine i reumatizma.

Djeluje umirujuće na duh i tijelo. To je boja ozdravljenja. Jača mišiće i pomaže pri skidanju temperature. Miče nesanicu, razdražljivost.

Osvježava i poboljšava metabolizam. Dezinficira i liječi upale. Smanjuje živčanu napetost te pomaže kod nesanica, menstrulanih bolova, zubobolje itd.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije