Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Kolače radi od svoje 10. godine, a danas je glavni slastičar u popularnoj zagrebačkoj slastičarnici

U zagrebačkoj Knežiji smjestila se slastičarnica Jolie Petite Patisserie koja nudi nevjerojatne kolače - što okusom, što izgledom. Nas je zanimalo tko stoji iza izrade i osmišljavanja kolača
20. lipnja 2020. u 07:00 0 komentara 5367 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prvi doticaj s kolačima rodio se kada mu je bilo 10 godina jer je pomagao majci kod pripreme, a danas, sa samo 22 postao je glavni slastičar u popularnoj Jolie Petite Patisserie slastičarnici na Knežiji.

Juraj Klepić dolazi u Zagreb s 14 godina iz malog sela Rešetari kraj Nove Gradiške i upisuje srednju ugostiteljsku školu za slastičara. Interes za kolačima pretvarao se u veliku ljubav kroz godine, iako je bilo i nekoliko padova. "Posao u kuhinji jako je težak i naporan, pa mi je ponekad ta ljubav i nestajala. Ipak, nakon svakog uspjeha i pada sve sam više zavolio ovaj posao", otkrio nam je Juraj koji je prije Jolie Petite Patisserie zanat pekao kod Petre Jelinić u slastičarnici Mak na konac i kod Roberta Hromalića u Timeu.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nekoliko ljeta radio je na moru kao samostalni slastičar i tada je, kako kaže, pobijedio strah od posla, pa danas stvara prava mala umjetnička djela čiji izgled osmišljava potpuno sam. "Ponekad mi poznanici i suradnici predlože svoje ideje, ali onda ih ja provedem po nekoj svojoj želji." 

Svaki kolač koji radi ima puno komponenti u sebi, od biskvita, 1 - 2 kreme, gel, glazura, dekoracije, pa Juraj kaže kako mu je za jedan potreban čak cijeli dan! "Svi me pitaju koliko vremena mi treba za izradu jednog kolača, a to je jako teško pitanje. Dok se svaki dio kolača napravi, ohladi, spoji u kalup, završi s glazurom - treba mi otprilike cijeli radni dan."

Hrabru Dariju multipla skleroza nije spriječila da uživa u životu:

Upravo zbog toga slobodnog vremena baš i nema, ali kada ga 'uhvati' provodi ga kao tipičan 22-godišnjak - s prijateljima i djevojkom.

Za vlasnike slastičarne i svoje šefove, bivšu manekenku Ljupku Gojić Mikić i nogometaša Mihaela Mikića ima samo riječi hvale. "Sretan sam jer radim s njima. Rijetko tko bi dao priliku ovako mladom dečku da bude glavni slastičar u novootvorenoj slastičarni. Oni su mi to omogućili i sada zajedno napredujemo."

Ponosan na svoj tim, Juraj kaže kako uživa u svakom trenutku svog posla, iz dana u dan.

 | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Merkur osiguranje BOLNA TEMA Kako si pomoći ako sumnjate na lom kostiju: Koji su simptomi, kome se javiti i kako se čim prije oporaviti? Choccolate cookie Zanimljivo Toliko voli ove kolačiće s čokoladom da je smislio način da recept nikada ne zaboravi Zagreb - Kakav je bio nekada treća generacija Najstarija pekara otvorila se iste godine kad i Esplanada, Zoološki vrt i kino Balkan
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.