Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četrnaesto prvenstvo

Klaudio Jurčić po treći put najbolji sommelier u Hrvatskoj

somilier3
sommilier.hr
13.05.2010.
u 18:37

Drugo mjesto na nacionalnom prvenstvu osvojio je Filip Savić, a ženske vještine u sommelierstvu nagrađene su trećim mjestom koje je osvojila Alena Bročilović.

Treću godinu zaredom Klaudio Jurčić, sommelier opatijskog restorana Bevanda, osvojio je laskavu titulu državnog prvaka u svom zvanju. Drugo mjesto osvojio je Filip Savić, a ženske vještine u sommelierstvu nagrađene su trećim mjestom Alene Bročilović.  

Četrnaesto Nacionalno prvenstvo za sommeliere ove se godine održalo u Svetom Martinu na Muri. Uz Hrvatski sommelier klub suorganizaciju natjecanja preuzeo je Spa & Golf Resort Sveti Martin.U četvrtfinalnom natjecanju sudjelovalo je 25 natjecatelja.  

I ove je godine natjecanje bilo vrlo opsežno, a ocjenjivanje vrlo strogo. Na pismenom ispitu provjeravalo se teorijsko znanje o vinima, proizvodnji, povijesti vinarstva, načinima prezentacije i serviranja... Natjecatelji, sve odreda vrsni sommelieri, potom su na slijepim probama trebali prepoznati i opisati dva vina – jedno bijelo i jedno crno.

 Ovo je po mnogima najzahtjevniji dio natjecanja jer se traži potpuna preciznost.  Drugog dana natjecanja pokazivala su se praktična znanja i posluživanje gostiju za stolom.

U polufinale se plasiralo osam natjecatelja čiji je zadatak bio sljubiti jelo s određenim vinom, jednostavnim riječima opisati jedno bijelo vino, odabrati pravu čašu za određeno vino te prepoznati četiri alkoholna pića anonimnim kušanjem.  

Najbolja tri sommeliera polufinalnog natjecanja proglasio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Veljko Ostojić.  

Najbolji sommelierski trojac – Alena Bročilović, Filip Savić i Klaudio Jurčić natjecali su se i u finalnom dijelu prvenstva te su pred publikom u Kongresnoj dvorani Spa Golfer hotela iskazali umijeće u otvaranju pjenušca, predlaganju vina uz zadani jelovnik, dekantiranju, prepoznavanju vina i alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, posluživanju cigara, istakanju boce magnuma i ophođenju s gostima za stolom.  

Sve je to budnim pogledom promatrao i poznati kuhar Stéphan Macchi.  

Poredak finalista objavili su Ivan Sokolić, najpoznatiji hrvatski enolog, počasni predsjednik HSK Ninoslav Dusper i Milivoj Kossi, povjerenik HSK za sjeverozapadnu Hrvatsku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije