Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKADEMIJA ŽIVLJENJA

Kako preuzeti odgovornost za svoj život

akademija življenja
Makronova
27.01.2010.
u 11:08

Nova kvaliteta življenja, među ostalim, obuhvaća smanjivanje količine metaboličkog stresa te detoksikaciju organizma. Važno je i naučiti disati te, naravno, biti fizički aktivniji i dobro se odmoriti.

Stres, poteškoće sa zdravljem, opće nezadovoljstvo partnerima, kolegama ili prijateljima... lista svakodnevnih izvora potencijalnih problema može se nastaviti i svatko se s njima nosi na sebi svojstven način. Kako bi u tome imali najbolje moguće rezultate, Makronova, vodeća ustanova za obrazovanje odraslih u u području prirodnih stilova življenja, organizira intenzivnu Akademiju življenja pod vodstvom Zlatka Pejića.

- Program Akademije življenja zamišljen je kao svojevrsni „open source“, odnosno na način da osoba na temelju svojih potreba individualizira „alate“ kojima može redefinirati svoju svakodnevicu. Stoga, ako pođemo od stanja nezadovoljstva danas prisutnog u gotovo svake osobe, prvi je korak odrediti izvore nezadovoljstva. Nakon njega slijedi sustavan rad na tome da se usvoje nove metode, psiho-emocionalni alati te isto tako uvedu i moguće promjene na razini svakodnevnih navika – u prehrani, aktivnosti i slično - objašnjava Pejić kako Akademija koja će trajati od 29.siječnja do 3. veljače funkcionira u praksi.

Dodaje kako se "kroz progresivni rad na svim tim aspektima ulazi u zonu manjeg nezadovoljstva ili, pak, stvarnog zadovoljstva. Kao posljedica toga ostaju spoznaja i novi kriteriji koji smanjuju ponovnu mogućnost takvih i sličnih problema (kvalitetniji odnosi među ljudima, integralno zdravlje i slično). Tehnički gledano, to znači da osoba od niza tema bira ono što joj se čini najvažnijim, bliskim te potom ulazi u slaganje slike 'puzzli' svoga života."

Kako je stres sastavni dio svakodnevice i gotovo neizbježan, rješenje koje Akademija preporučuje jest naučiti razlikovati patogeni stres od poticajnog.

- Poticajni stres će unaprijediti naše sposobnosti - profesionalne, psihičke i fizičke, a patogeni smanjuje naše sposobnosti. Ako govorimo o onome koji nas ugrožava, postoje dva načina na koja možemo utjecati: sanirati posljedice stresa te novom kvalitetom življenja smanjiti dotok stresa koji nas potencijalno ugrožava – kaže autor programa Zlatko Pejić.

Nova kvaliteta življenja, među ostalim, obuhvaća smanjivanje količine metaboličkog stresa te detoksikaciju organizma. Važno je naučiti disati i, naravno, biti fizički aktivniji i dobro se odmoriti.

- Za vještinu izbjegavanja stresa važno je mijenjati stavove, učiniti svoj emocionalni život aktivnijim, komunikaciju učiniti kvalitetnijom, razvijati svoje sposobnosti i razviti filozofski prosudbeni protokol koji uključuje fleksibilniji način razmišljanja, cjeloviti pogled na stvarnost i slično.

Ono što u konačnici progam Akademije življenja omogućuje jest preuzimanje odgovornosti za svoj život i zdravlje te upoznavanje potencijala svoga tijela, što je, objašnjavaju u Makronovi, idealno za pozitivan i zdrav početak godine.

Komentara 1

ZA
zami
09:31 28.01.2010.

Program Akademije življenja i Makronova služe samo za uzimanje love pd onih koji je imaju a kao neznaju si organizirati ritam života, sve navedeno je prepisano iz vanjske literature, a ovi je sada provode. Jel nam to baš treba u životu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije